Política 07/03/2019

L'Audiència Nacional descarta el terrorisme en l'agressió d'Altsasu però manté les penes de fins a 13 anys de presó

La sala ratifica l'agreujant per discriminació ideològica inclòs en primera instància

Ara
2 min
L'Audiència Nacional descarta el terrorisme en l'agressió d'Alsasua però manté les penes de fins a 13 anys de presó

MadridLa sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional conclou que la suposada agressió de vuit joves d'Altsasu a dos guàrdies civils i les seves parelles al bar Kotxa de la localitat navarresa el 2016 no és terrorisme, en contra de la pretensió de la Fiscalia, però confirma les penes d'entre 2 i 13 anys de presó per als condemnats excepte per a Iñaki Abad, a qui es redueix la condemna a quatre anys perquè hauria comès dos delictes de lesions i no tres, com va dictaminar la secció primera, segons ha avançat la Cadena SER.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sala d'apel·lacions dictarà avui la sentència, de la qual ha estat ponent el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, mitjançant la qual revisa la sentència de la secció primera del mateix òrgan jurisdiccional. La sala ratifica l'agreujant per discriminació ideològica inclòs en primera instància, que impedeix aplicar les penes mínimes pels delictes atribuïts. El tribunal considera que no va ser una baralla de bar, sinó que els condemnats van agredir els agents i les seves parelles perquè eren guàrdies civils i per motius ideològics, i van provocar fractura de tíbia i peroné a un d'ells.

Per incloure aquest agreujant per discriminació ideològica, el tribunal es basa en la sentència del Suprem per la qual va condemnar l'atac ultradretà a la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid el 2013, i l'assassinat el 2011 d'un simpatitzant abertzale a mans d'un policia nacional i el seu fill a Pamplona. Els dos atacs també van tenir lloc per raons ideològiques.

Segons fonts jurídiques, amb la confirmació d'aquest agreujant per discriminació ideològica en el cas d'Altsasu, la sala d'apel·lacions estableix jurisprudència a l'Audiència Nacional i consolida la via per utilitzar aquesta consideració en atacs similars, "com els que estan tenint lloc contra jutges o determinats polítics "a Catalunya.

stats