POLÍTICA
Política 18/09/2014

L'Audiència obliga a entrar a presó un excàrrec d'UDC pel cas Pallerols

L'exdirector general d'Ocupació Lluís Gavaldàera l'unic dels condemnats que estava a l'espera d'entrar a la presó

Efe
2 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha obligat a l'exdirector general d'Ocupació Lluís Gavaldà (UDC) a complir a la presó la pena d'any i mig que se li va imposar pel desviament de subvencions públiques del cas Pallerols, després que el Govern li hagi denegat l'indult que va sol·licitar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria, a que ha tingut accés Efe, la secció segona de l'Audiència, amb el vot particular d'un dels magistrats, denega suspendre per multa o treballs en benefici de la comunitat la pena de presó que es va imposar a Gavaldà pel cas Pallerols. UDC va ser condemnada com a responsable civil subsidiària.

La defensa de Lluís Gavaldà, que va ser director general d'Ocupació, va demanar a la sala que commutés la pena de presó que se li va imposar, després que el mes de juliol passat el Consell de Ministres resolgués denegar-li l'indult que havia sol·licitat, una mesura de gràcia a la qual l'Audiència de Barcelona ja s'havia oposat.

Lluís Gavaldà era l'únic dels condemnats a penes de presó pel "cas Pallerols" que estava a l'espera d'entrar a la presó, ja que el mes de maig passat ho van fer l'empresari andorrà Fidel Pallerols i l'exsecretari d'organització d'Unió Democrática de Catalunya (UDC) Vicenç Gavaldà, encara que a les setmanes van aconseguir sortir en règim obert.

Igual que va argumentar en ordenar l'ingrés a la presó de Pallerols i Gavaldà, l'Audiència de Barcelona ha esgrimit la gravetat dels fets comesos per l'exdirector general d'Ocupació per rebutjar suspendre'l la pena de presó, malgrat admetre que va reparar el dany al tornar els diners desviat.

A més, la sala creu que la patologia cardíaca que pateix el condemnat no impedeix la seva entrada a la presó, ja que, encara que la seva malaltia constitueixi "un obstacle per a la realització de qualsevol activitat laboral, no presenta un quadre de gravetat amb l'entitat necessària com per justificar que s'excepcioni el principi general de compliment de les penes (...)".

La sala recorda, en aquest sentit, que "la legislació penitenciària contempla mecanismes suficients per donar resposta adequada a les necessitats de tractament mèdic que poguessin precisar els penats".

La resolució compta amb el vot particular del magistrat Javier Arzúa, que és favorable a substituir a Gavaldà la pena de presó per treballs en benefici de la comunitat, a l'entendre que "la reparació del dany constitueix un fet rellevant" per accedir a la seva petició.

"Ha de valorar-se especialment l'esforç per reparar el dany i, en el present cas, la responsabilitat civil ha estat satisfeta en la seva integritat, a la qual cosa s'uneix en el present cas el seu estat de salut prou acreditat", prossegueix l'acte del magistrat, que també va emetre un vot particular en les peticions de suspensió de condemna formulades per Pallerols i Vicenç Gavaldà.

stats