Judicialització del Procés
Política 12/05/2023

Aval del Poder Judicial a indemnitzar Mundó pel mes que va passar a la presó per l'1-O

L'exconseller reclama 19.410 euros i la decisió final serà del ministeri de Justícia

2 min
Carles Mundó

MadridEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ha posicionat a favor d'indemnitzar l'exconseller de Justícia Carles Mundó pel mes que va passar en presó preventiva pel Procés. En un informe traslladat al ministeri de Justícia, l'òrgan de govern dels jutges considera que té dret a una reparació econòmica perquè va ser condemnat per desobediència, un delicte que no implica presó. No es mulla, però, sobre si ha de cobrar els 19.410 euros que reclama i serà el departament que lidera Pilar Llop qui haurà de prendre una decisió al respecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 2 de novembre de 2017, el jutge instructor Pablo Llarena el va privar de llibertat, fins que al 4 de desembre va poder sortir de la presó. En aquell moment se l'investigava pel delicte de rebel·lió, que pot comportar penes de presó elevades, si bé va acabar afrontant el judici acusat de malversació. Finalment, el tribunal va considerar que no s'havien detectat despeses específiques de la seva conselleria i va descartar la condemna per aquest delicte i el va sentenciar només per desobediència.

"Tindran dret a indemnització qui, després d'haver sofert presó preventiva, sigui absolt o s'hagi dictat interlocutòria de sobreseïment lliure, sempre que se li hagin provocat perjudicis", diu l'article 294.1 de la llei orgànica del poder judicial. El Suprem ha establert jurisprudència sobre com s'ha d'interpretar aquest precepte: "Per reconèixer el dret a indemnització per presó preventiva indeguda acordada en relació a dos o més delictes, no és necessari que finalment es produeixi l'absolució de tots els delictes que la van motivar; n'hi ha prou que es constati judicialment la inexistència del delicte que principalment va sustentar la situació de presó indeguda, encara que es confirmi la condemna a pena privativa de llibertat per un altre delicte". És a dir, que si hagués estat condemnat per malversació, que també comporta presó però no era el delicte principal, molt probablement també hauria tingut dret al rescabalament.

stats