Política 03/10/2018

Els comuns critiquen l'ultimàtum: "El 'tenim pressa' ha acabat fatal"

Albiach rebutja eleccions anticipades i avisa que els pressupostos han de servir per a tot el 2019

Ot Serra
4 min
La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, durant la seva intervenció al Parlament

BarcelonaCatalunya en Comú - Podem denuncia la "improvisació" del govern de Quim Torra i rebutja l'ultimàtum que va llançar a Pedro Sánchez per pactar un referèndum abans del novembre. "Ja tornem a tenir damunt la taula la nova versió del 'tenim pressa', que ha acabat fatal", ha assenyalat, i ha reiterat que "en 30 dies és impossible negociar un referèndum". El retret ha sorprès Torra, que en la rèplica ha assegurat que no acaba d'entendre que "les esquerres i els revolucionaris no tinguin pressa per alliberar els presos i exercir el dret d'autodeterminació. "M'agradaria que assumissin més riscos", ha dit Torra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns també han mostrat la seva disconformitat amb un possible avançament electoral en cas que les sentències del Tribunal Suprem contra els líders independentistes siguin condemnatòries. "Una cosa és no tenir por a les urnes i una altra creure que eludint responsabilitats se soluciona tot", ha considerat la nova presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, que també ha recelat de la possibilitat que els grups independentistes retirin el suport a Pedro Sánchez al Congrés i trastoquin l'estabilitat del seu govern. "Si podem amenaçar és perquè som determinants. ¿Per què en lloc de fer servir la força de diputats al Congrés no la utilitzem per aconseguir millores per a Catalunya?", s'ha preguntat en la seva intervenció al debat de política general.

La proposta dels comuns, tal com ja va avançar aquest dimarts el diputat Joan Josep Nuet, és tirar endavant un pacte de claredat en què en aquesta legislatura s'arribi a un acord entre les forces polítiques catalanes per concretar les condicions del referèndum. En una de les propostes de resolució del grup parlamentari de cara al debat de política general, CatComú - Podem proposa arribar a un acord sobre el referèndum en el qual, "com a mínim, es determini el procediment, la pregunta, les condicions per dur-lo a terme i la interpretació del seu resultat".

En la seva intervenció, Albiach ha defensat que la "centralitat del país" és en el 15-M, en la manifestació feminista del 8 de març o en la resposta a l'atemptat de Barcelona i Cambrils i no en la declaració d'independència del 27 de setembre. Així, ha recordat que la via unilateral va desembocar en l'aplicació del 155 i ha denunciat que el discurs de Torra d'ahir suposa "empetitir" la majoria que s'havia forjat l'1-O i el 3-O de l'any passat. Al seu entendre, l'estratègia seguida pels líders del Procés ha portat "frustració". "S'ha promès molt i no s'ha donat res", ha insistit la líder dels comuns a la cambra catalana, que ha acusat l'executiu de no tenir rumb, d'estar "ple de contradiccions" i de donar "falses esperances".

El suport als pressupostos, en perill

En el torn de rèplica, Albiach ha albirat la possible crisi que es pot produir amb la qüestió de la suspensió dels diputats, després que JxCat busqui mantenir la delegació de vot i obviar el mecanisme que es va aprovar aquest dimarts a la cambra. "Amenaça amb inestabilitat, amenaça amb convocar eleccions i amb rebentar acords", ha apuntat la líder dels comuns, que ha insinuat que l'acostament d'un avançament electoral pot dificultar el suport del seu partit als comptes. "Han de ser uns pressupostos per a tot el 2019", ha advertit.

Davant la possibilitat que Catalunya en Comú - Podem sigui el soci necessari del Govern per tirar endavant els pressupostos, Albiach ha advertit a l'executiu que els comptes "han de tenir de socials alguna cosa més que el cognom, que ja ens coneixem". "Veurem quina proposta ens presenten", ha apuntat, però ja ha llançat uns quants avisos. En la seva intervenció, Albiach ha instat Torra a aclarir si està "al costat dels lobis o de la ciutadania". "¿Complirà amb els ajuntaments o aprofitarà la Generalitat per fer campanya electoral?", s'ha preguntat, després de criticar un Govern de "gesticulació i retòrica buida".

La improvisació que ha denunciat Albiach també l'ha vinculat a la gestió de les mobilitzacions d'aquest dissabte passat i de dilluns amb motiu de l'aniversari de l'1-O. "Van mentir dient que no hi havia càrregues i va haver-hi una manca de planificació. Mentre vostè animava els CDR, Puigdemont se'n desmarcava. Hi ha una manca de coherència", ha continuat la diputada, que ha celebrat que el conseller d'Interior, Miquel Buch, comparegui al Parlament per donar explicacions.

Després d'haver escoltat la intervenció de Torra en l'obertura del debat de política general, Albiach ha assegurat que ha trobat a faltar alguna proposta per a les "400.000 persones que estan a l'atur". També ha dit que "està bé donar les gràcies als treballadors" que van mantenir el funcionament de les institucions amb el 155, però que més enllà de "donar cops a l'esquena, també volen cobrar". "Som l'únic territori de l'Estat que no ha pagat les pagues extres del 2013 i 2014", ha argumentat. "Tampoc va dir res d'escola pública ni de lluita contra la segregació", ha afegit.

Mà estesa tot i les diferències

Malgrat les crítiques, Albiach ha ofert els diputats d'En Comú Podem al Congrés per fer valer les reivindicacions de Catalunya. Així, ha apostat per una relació bilateral amb l'Estat amb "sobiranies compartides", una agència tributària pròpia i una reforma del sistema de finançament, "perquè el que tenim actualment és una vergonya". Tot i deixar clar que el de Pedro Sánchez no és el "govern del canvi" que defensen els comuns, s'ha obert una oportunitat per construir un bloc progressista a Catalunya i a l'Estat.

PRs dels comuns
stats