Ayuso fa ombra a Casado amb l'oposició als indults

La presidenta madrilenya marcarà perfil en la reunió amb Sánchez a la Moncloa del 9 de juliol

2 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a la seu del govern regional

MadridIsabel Díaz Ayuso no ha esperat ni una setmana per iniciar el foc amic contra Pablo Casado. El dia que el president del PP ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que dimiteixi per la concessió dels indults, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha mirat de fer ombra al seu líder orgànic amb una declaració institucional –sense preguntes– a la seu de la Puerta del Sol en què ha manifestat el seu rebuig frontal a la mesura de gràcia. Després de la reunió del consell de govern, ha proclamat que no consentirà que “les empreses i els autònoms madrilenys, i molt menys la resta de contribuents, paguin aquesta festa”. Ayuso ha vinculat així una suposada connivència de Sánchez amb el sobiranisme i les polítiques impositives de què fa bandera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La compareixença s’ha produït poc abans que la Moncloa anunciés que Sánchez rebrà la presidenta madrilenya –investida divendres passat– el 9 de juliol. En una visita a l’Hospital Isabel Zendal, ha aprofitat per anunciar que traslladarà al cap de l’executiu espanyol que siguin els empresaris catalans els que “sufraguin aquests indults i el camí cap a la independència”. “Pel que veig, la majoria hi estan a favor”, va dir Ayuso, que va insistir que no permetrà que l’harmonització fiscal promesa pel govern espanyol –que ha de reduir el dúmping fiscal madrileny– “serveixi per a això”.

Ayuso també ha demanat a Sánchez que convoqui eleccions amb els indults en el programa electoral –tot i que ja estan concedits– i, en aquest sentit, coincideix amb el que Casado ha expressat aquest dimecres al matí a la sessió de control al Congrés. Tanmateix, a Madrid qualsevol manifestació d’Ayuso sobre la política espanyola es llegeix com una voluntat de marcar perfil propi, i la compareixença d’aquest dijous carrega de raons aquesta tesi. La direcció del PP, però, assegura que estava coordinat. "En les últimes 48 hores han sortit tots [els presidents autonòmics del PP] mostrant el seu rebuig. Avui Ayuso ha sortit perquè tenia el seu primer consell de govern", al·leguen des de Génova, tot i que la primera reunió de l'executiu va ser dilluns i la resta de barons territorials no han comparegut per fer una declaració institucional expressament sobre aquesta qüestió. 

D’altra banda, la presidenta madrilenya contribueix al distanciament del seu partit amb el sector empresarial. El va propiciar Casado la setmana passada quan va qualificar de “còmplices” els actors de la societat civil que s’havien pronunciat a favor dels indults. Entre ells, els bisbes catalans, Foment del Treball i el Cercle d’Economia, on es va quedar sol oposant-se vehementment a la mesura de gràcia. Han sigut dies de tensió entre l'empresariat i bona prova d'això és que el president de la CEOE, Antonio Garamendi, no ha pogut contenir les llàgrimes aquest dimecres quan l'assemblea de la patronal l'ha rebut amb una ovació, després del seu titubeig respecte als indults.

stats