Política 14/02/2020

Un jutjat de Barcelona prohibeix a l'Ajuntament penjar llaços grocs en cap edifici municipal

El magistrat considera que vulnera la igualtat de drets dels ciutadans i la neutralitat de les administracions

Acn
2 min
Operaris de l'Ajuntament de Barcelona col·loquen el llaç groc després de la decisió presa a la primera reunió de grups municipals

BarcelonaUn jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha ordenat a l'ajuntament de la ciutat que retiri de manera "immediata i definitiva" els llaços grocs penjats a la façana del consistori i en qualsevol altra dependència municipal, perquè considera que vulnera el dret fonamental a la igualtat dels ciutadans. El jutge considera "inqüestionable" que el llaç groc és un símbol "partidista", en el sentit que "s'alinea amb les pretensions d'un grup de ciutadans, amb inevitable exclusió de la resta", ja que "estan trencats els consensos socials" i, per tant, "xoca frontalment i manifestament amb els principis de neutralitat institucional i objectivitat" a la qual estan sotmeses les administracions públiques. El fet és que a la façana de l'Ajuntament ja fa mesos que no hi ha cap llaç groc. En tot cas, el consistori té quinze dies per decidir si recorre la sentència.

En la sentència, el magistrat del jutjat contenciós administratiu número 6 diu que el llaç no vulnera la llibertat ideològica, ja que no obliga els ciutadans no sobiranistes a adherir-se a aquests postulats, ni els impedeix protestar-hi en contra. Alhora, però, el jutge admet que els no sobiranistes no tenen dret a penjar els seus propis símbols partidistes, i per això el consistori ha de despenjar els llaços.

L'associació Advocats Catalans per la Constitució, que va presentar el recurs, considera que el llaç groc es va penjar sense cap acord o resolució municipal i que "la identificació que produeix aquesta actuació de la corporació municipal –el tot– amb els partits, associacions i la part de la ciutadania que utilitza el llaç com a símbol de la seva reivindicació ideològica –la part–, suposa una vulneració de drets de la resta de la ciutadania que no s'hi identifica". També recorda que el llaç groc no és oficial de cap administració pública i que tothom el vincula amb el sobiranisme, com també han dit la Junta Electoral Central i el Defensor del Poble. De fet, aquest símbol "trenca els consensos socials", diu la demandant.

El 29 de juliol passat l'associació va presentar un recurs contenciós administratiu pel procediment especial de protecció dels drets fonamentals. L'Ajuntament s'hi va oposar, però la Fiscalia hi va donar suport i el jutjat va admetre a tràmit el recurs i també va desestimar l'arxivament el 28 de novembre per pèrdua sobrevinguda de l'objecte del procediment que havia demanat el consistori després de despenjar el llaç perquè s'entrava en període de campanya electoral.

Fonts municipals recorden que actualment no hi ha simbologia a la façana de l'Ajuntament, i destaquen que quan n'hi ha hagut, com quan es va penjar el cartell amb el llaç groc, s'ha fet "amb consensos" i per tant "respectant la neutralitat".

stats