Política 21/04/2014

Bárcenas: "Suposàvem que a tot arreu tenien caixes B, ni ho supervisàvem ni ho volíem saber"

L'extresorer del PP va mostrar-se disposat davant del jutge Pablo Ruz a "aportar moltes coses" per esclarir els comptes dels populars

Europa Press
2 min

MadridL'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas va assegurar davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que segueix conservant un volum "molt gran" de la documentació que guardava al seu despatx a la seu dels populars al carrer Génova de Madrid. "Podria aportar moltes coses" per esclarir els fets, va garantir a Ruz, segons consta en la transcripció de la declaració que Bárcenas va fer el 10 d'abril.

"Jo tenia un volum de documentació molt gran i el tenia al meu despatx de Génova 13, i eren un munt de caixes que van recollir les persones que van treure aquell material de la forma que van entendre oportuna. I aquell material no el tinc classificat, i localitzar això porta temps", va dir davant Ruz. "No vull justificar-me, podria aportar moltes coses però en aquests moments no les puc aportar", va afegir.

Bárcenas va reconèixer que la seva formació disposava de caixes B, amb una comptabilitat paral·lela a la legal, en "totes les províncies i regions", uns diners que es destinaven al finançament de les campanyes electorals. "Suposàvem que a tot arreu en tenien", va dir en la seva declaració del passat 10 d'abril. "Ni ho supervisàvem ni ho volíem saber", va afegir.

Respecte als càrrecs que s'ocupaven de les gestions d'aquestes caixes, Bárcenas va indicar que normalment les portaven "el secretari regional del partit de cada lloc i el tresorer del partit". "A veure, la realitat és que en qualsevol província, en qualsevol regió de qualsevol partit, hi ha donacions, especialment quan són campanyes d'índole municipal i autonòmica", va afegir, segons reflecteix la transcripció íntegra de la seva declaració.

"Això es planteja a tots els nivells de l'organització. Es planteja a nivell nacional i això serveix perquè la campanya nacional tingui un plus de fons que es poden dedicar a determinades accions, i es planteja a les seus provincials i les seus autonòmiques amb un criteri semblant a les campanyes que els afecten a ells", va afegir.

"No se'n salva cap partit, absolutament cap", va apuntar, i va explicar que hi ha gent que "senzillament vol col·laborar amb les persones que es presenten a les eleccions i contribuir a les campanyes". L'extresorer es va referir a l'existència d'aquesta comptabilitat opaca a les seus regionals populars en resposta a les preguntes formulades per les fiscals anticorrupció Concepción Nicolás i Concepción Sabadell.

"Per tot allò que vostè sabia, per tot allò que a vostè li constava, a les seus regionals i a les seus provincials també devia portar-se una comptabilitat o uns 'papers' semblants als seus, és així?", va preguntar Anticorrupció, pregunta a la qual Bárcenas va respondre: "És així".

stats