Política 10/04/2014

Bárcenas diu que el PP tenia caixes B "en totes les províncies i regions"

L'extresorer del partit d'Aznar i Rajoy declara davant el jutge Pablo Ruz i nega que els diners que té a Suïssa siguin de la doble comptabilitat de la formació que gestionava ell

Efe
3 min

MadridL'extresorer del PP Luis Bárcenas ha afirmat aquest dijous davant el jutge Pablo Ruz que fins que ell va deixar el càrrec al partit hi havia caixes B a "totes les províncies i regions" de l'Estat, i se'n feien càrrec els tresorers territorials. Hi entraven donatius d'empresaris que es destinaven a campanyes electorals, segons la versió de l'exdirigent popular, ara imputat en el cas Gürtel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A preguntes de la fiscalia, Bárcenas ha assegurat que aquestes comptabilitats paral·leles existien almenys des del 1990, data en què ell hauria heretat la caixa B de mans de l'extresorer Rosendo Naseiro. I ha especificat que li consta que també n'hi havia, almenys, a les poblacions madrilenyes de Majadahonda, Pozuelo de Alarcón i Las Rozas, segons fonts presents en la declaració, que s'ha fet a porta tancada, com es fa amb totes les diligències de la fase de la instrucció dels casos enjudiciats.

Bárcenas ha precisat que a Majadahonda l'encarregat d'aquesta caixa era l'exalcalde Guillermo Ortega, imputat en aquesta causa, i a Pozuelo, el tresorer. De la resta no n'ha donat detalls.

Durant les de cinc hores que ha durat la declaració, ha dit que no sap les quantitats que es feien anar i com funcionava la recollida del finançament, ja que ell no controlava aquestes comptabilitats, tot i que ha assegurat que "tothom" volia fer donatius en època de campanya electoral, i que era una pràctica normal en tots els partits polítics.

Respecte a la suposada caixa B del partit que ell controlava, ha assegurat que tots els secretaris generals amb els quals va coincidir revisaven el sistema i que els presidents del partit el coneixien.

Ha explicat que quan va heretar de Naseiro la gestió d'aquests comptes opacs tot ho controlava i supervisava Francisco Álvarez Cascos (que també va ser, a més tresorer, del 1990 al 1993), i ha indicat que era l'encarregat de recaptar les donacions.

Segons el seu relat, almenys des que Naseiro es va fer càrrec de la tresoreria, el 1987, ja hi havia caixa B. Quan la va heretar, Bárcenas li va preguntar a Cascos què havia de fer amb els 8 milions de pessetes que li va lliurar el mateix Naseiro, per si calia canviar el sistema, i Cascos va dir que continués utilitzant el mecanisme.

Pel que fa al també exsecretari general del PP Ángel Acebes, Bárcenas ha assegurat que va ser ell qui li va encarregar al seu antecessor en la tresoreria del partit, Álvaro Lapuerta, que busqués inversors per a 'Libertad Digital' el 2004, i aquests diners suposadament van sortir de la caixa B.

Segons fonts coneixedores del que ha explicat l'extresorer, durant tota la declaració ha intentat exculpar la seva dona, Rosalía Iglesias –també citada per declarar com a imputada–, de la gestió dels diners familiars.

Bárcenas també ha parlat de la reforma de la seu estatal del PP, al carrer Génova, i ha manifestat que és cert que bona part d'aquestes obres es van pagar en negre, cosa que li suposava a l'arquitecte Gonzalo Urquijo –també imputat– no pagar impostos, i a canvi ell els feia un 8% de descompte.

L'extresorer ha contradit la versió de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, segons la qual l'estiu del 2009 Bárcenas va deixar el seu lloc com a tresorer del PP i ella li va revocar tots els poders. Segons ha sostingut ell, no va ser fins al març del 2010 que va deixar de poder signar documents en representació del partit.

Ha negat que hi hagi cap relació entre els apunts de la comptabilitat B del partit i els ingressos registrats en els seus comptes a Suïssa. Argumenta que això era impossible perquè la caixa paral·lela no la controlava només ell, sinó també Lapuerta, que va ser tresorer els anys en què Bárcenas era gerent de la formació. L'única possibilitat que això passés, ha dit, hauria estat que ell i Lapuerta es posessin d'acord, cosa que segons ell no va passar.

stats