Política 10/03/2016

Bárcenas revela l'existència d'una segona caixa B al PP per finançar campanyes, segons la SER

L'extresorer popular assegura que el partit finançava cada campanya electoral amb "tres o quatre milions" d'euros en negre

Ara
1 min
Luis Bárcenas, extresorer del PP

BarcelonaNovetats sobre el cas que investiga el finançament irregular del PP. Segons ha avançat la SER, durant la seva declaració ahir davant el jutge l'extresorer del PP Luis Bárcenas va revelar l'existència d'una segona caixa B destinada exclusivament a finançar les campanyes electorals dels populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bárcenas va comparèixer aquest dimecres davant el jutge, on va explicar, de memòria, els documents que figuraven als discos durs dels ordinadors destruïts pel PP i que suposadament confirmaven la comptabilitat B del partit. No va aportar, però, cap llista o escrit que ho acredités.

Segons el seu relat, en aquest ordinador hi havia un document en format Excel que detallava el finançament de cada campanya electoral. En aquest arxiu quedava constància tant el dèficit de cada campanya com els noms dels empresaris que eixugaven aquesta descompensació –d'entre tres i quatre milions d'euros per campanya– amb diner negre.

Fonts properes a Bárcenas han explicat a la SER que els donants eren els "empresaris habituals" que també apareixen als papers de l'extresorer, però que, en aquest cas, les donacions no s'apuntaven en aquells documents.

Segones les mateixes fonts, la caixa B que es coneixia fins ara –i que segons els apunts dels papers de Bárcenas només registra ingressos per 7,5 milions d'euros– es destinava només a les "despeses diàries i corrents", com ara sobresous, mentre que la segona caixa comptava amb molts més diners.

Tot i això, Bárcenas admet que no té cap document que ho demostri i que l'única prova era al disc dur que el PP va esborrar. Tanmateix, l'extresorer assegura que tant el seu antecessor, Álvaro Lapuerta, com alguns dirigents del partit en coneixien l'existència.

stats