Política 07/02/2017

CIS: El PSOE aixeca tímidament el cap però Podem continua superant-lo

El PP obtindria els mateixos resultats ara que el 26-J (33%). La guerra interna no passa factura al partit lila (21,7%), que continua fent el 'sorpasso' als socialistes (18,6%)

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera

MadridPocs canvis en l'últim baròmetre del CIS del gener respecte del de l'octubre. Si les eleccions espanyoles es tornessin a celebrar el PP obtindria els mateixos resultats que el 26-J, un 33% de l'estimació de vot, mentre que Podem (21,7%) –que no nota el desgast de la guerra interna entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón– continuaria fent el 'sorpasso' al PSOE (18,6%), enfonsat des del cop a Ferraz. Tot i això, la gestora aconsegueix aixecar tímidament el cap al PSOE, que és l'únic partit espanyol que creix respecte de l'últim baròmetre de l'octubre. Ara bé, també era el que llavors patia una patacada més forta i perdia de cop fins a sis punts percentuals. Ciutadans, més o menys, es manté: si en les eleccions generals va obtenir un 13,05%, ara tindria un 12,4%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa els partits catalans, es mantenen gairebé igual que a l'octubre. Tant ERC (3%) com el PDECat (1,7%) obtindrien els mateixos resultats, mentre que En Comú és el que creix amb més força i passaria d'un 3,5% a un 3,8% d'estimació de vot.

El PSOE, lluny dels resultats del 26-J

Javier Fernández, el líder estatal més ben valorat

Després de la patacada de l'últim CIS, el PSOE comença una tímida recuperació, però encara està molt lluny dels resultats del 26-J –ha baixat fins a cinc punts percentuals des de llavors. El portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, ha tret avui pit dels resultats i ha assegurat que estan en "el bon camí", sense censurar la davallada dels últims mesos. També ha destacat que el president de la gestora, Javier Fernández, és el líder estatal més ben valorat (4,12 sobre 10), malgrat obviar que és també el líder estatal, de lluny, més desconegut. La majoria dels enquestats també suspenen el paper del partit com a cap de l'oposició. Un 63,1% considera que la seva gestió és dolenta o molt dolenta.

La guerra interna no passa factura a Podem

Iglesias, el líder estatal més mal valorat, per sota de Rajoy

Mentre que el PSOE va caure en picat arran del cop a Ferraz, Podem aconsegueix no canviar gairebé en estimació de vot respecte de l'octubre i les eleccions generals. Ara bé, no hi ha manera que aconsegueixi sumar el malestar socialista. És, de lluny, el partit que es veu més a l'extrema esquerra segons els enquestats, i Iglesias, el líder estatal més mal valorat, amb un 2,87. Cau més de tres dècimes des de l'octubre i ja està per sota de Mariano Rajoy, que remunta en valoració.

El PP manté el lideratge

Soraya, la ministra més ben valorada

Per a qui els baròmetres del CIS no passen cap factura és per al PP, que manté un clar lideratge respecte de la resta de forces i revalidaria els resultats del 26-J, malgrat perdre un punt i mig percentual en comparació amb l'enquesta de l'octubre. Sense passar per la cuina del CIS, el PP també agafa força i és el partit amb més intenció de vot, un 20%, i el següent és Podem amb un 15%. El PSOE es queda amb només un 12,7%. Amb tot, un 51,8% dels enquestats consideren que la gestió del govern espanyol és dolenta o molt dolenta. Tot i ser una nota dolenta, és millor que la del PSOE, ja que un 63,1% suspèn el seu paper com a partit d'oposició.

Mariano Rajoy també aconsegueix pujar de nota de valoració i superar el llindar del 3, amb un 3,10. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, continua sent la ministra de l'executiu més ben valorada, amb un 3,71, mentre que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, és el més mal valorat, amb un 2,32. El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, i el d'Exteriors, Alfonso Dastis, són els dos ministres més desconeguts.

C's sap conservar el seu nínxol

Rivera cau paulatinament en popularitat

La pinça amb el PP, de moment, no els ha passat factura. Ciutadans està molt lluny de disputar el lideratge a la resta de forces estatals, però sap conservar el seu nínxol de votants respecte del 26-J. Ara bé, Albert Rivera està patint el desgast del dia a dia de l'acció del govern i ha passat de ser l'únic líder que aprovava en lideratge a tenir només una nota de 3,56, que baixa enquesta rere enquesta.

Pocs canvis a Catalunya

Els enquestats situen ERC més a l'esquerra que En Comú

Si les eleccions espanyoles se celebressin ara mateix, En Comú continuaria sent la primera força a Catalunya i amb fins a tres dècimes més. Però el seu portaveu, Xavier Domènech, perdria el lideratge com el portaveu més ben valorat pels enquestats, lloc que li pren el líder de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. La segona força catalana seria, de nou, Esquerra, que guanya fins a quatre dècimes des del 26-J, mentre que el PDECat en perdria tres. Tot i que al CEO (el baròmetre català) Esquerra s'erigeix com una força central del catalanisme, al CIS els enquestats la situen més a l'esquerra que En Comú.

Baròmetre del CIS del gener del 2017 (PDF)
stats