BARÒMETRE DEL CEO
Política 22/07/2016

Les forces independentistes podrien perdre entre 2 i 6 diputats i perilla la majoria absoluta

Catalunya Sí que es Pot passaria a ser la segona força del Parlament, amb un terç dels diputats de Junts pel Sí. ERC disputaria la victòria a En Comú Podem en unes noves eleccions espanyoles

Roger Tugas
2 min
El ple del Parlament durant la votació de les mocions / ACN

BarcelonaEn el cas que se celebressin eleccions al Parlament, la majoria absoluta de les forces independentistes podria perillar. Així es desprèn del segon baròmetre del CEO del 2016, fet públic aquest divendres i elaborat amb enquestes fetes just després del 26-J. I és que, en cas de presentar-se de nou com a coalició, Junts pel Sí podria reeditar els 62 diputats o perdre'n dos, fins als 60. En el cas de la CUP, però, la caiguda seria superior, dels 10 actuals fins a entre 6 i 8. Per tant, els grups independentistes podrien passar dels actuals 72 escons fins a una forquilla d'entre 66 i 70, quan la majoria absoluta se situaria en 68.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha destacat que només un 54,5% dels votants de la CUP del 27-S afirma que ara la tornaria a votar. Un 27,7% optaria ara per Junts pel Sí, un 8,9% per Catalunya Sí que es Pot i un 5,4% no ho sap o no contesta. En canvi, Junts pel Sí retindria un 88,7% dels vots del 27-S.

Pel que fa a la resta de partits, Catalunya Sí que es Pot es convertiria en la segona força de la cambra catalana, en doblar els 11 diputats del 27-S, fins a 20-22. Al seu torn, C's cauria dels 25 escons fins a entre 18 i 21. Els altres grups no es mourien gaire. Així, el PSC es podria quedar amb els 16 diputats actuals o guanyar-ne un, mentre que el PP també podria reeditar els seus 11 o pujar fins a 12.

En el cas de repetir-se les eleccions al Congrés, la victòria d'En Comú Podem podria perillar. Els 'comuns' podrien tornar a aconseguir 12 diputats o perdre'n un, les mateixes expectatives d'ERC, que podria pujar dels 9 del 26-J fins a 11 o 12. Així mateix, CDC (ara Partit Demòcrata Català) podria tornar a treure'n 8 o predre'n un. El PSC, que ara té 7 escons, també es mou en una forquilla de 7-8. Finalment, el PP cauria dels 6 diputats a 5, mentre que C's podria tornar a assolir-ne 5 o perdre'n un.

stats