Política 08/03/2020

Bassa acceptarà l’indult que demani la UGT: “La prioritat és sortir de la presó”

Creu que la taula de diàleg "no és un engany" sinó "el que sempre ha demanat l'independentisme"

M. T.
2 min
L'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, en una imatge d'arxiu cinc dies abans del referèndum del 2017.

Barcelona“No he tingut mai l’esperit de ser un Mandela, vaig fer la feina que havia de fer i he assumit les conseqüències, però la prioritat és sortir”. Amb aquesta claredat es va expressar dissabte a la nit l’exconsellera Dolors Bassa en una entrevista al FAQS de TV3, gravada a la presó de Puig de les Basses. La titular de Treball, Afers Socials i Famílies del govern de Carles Puigdemont va anunciar així la seva intenció d’acceptar “de seguida” l’indult que la UGT està pendent de demanar per a ella amb el suport de CCOO. “Estic encantada que demanin l’indult”, va dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va argumentar, el fet que ella sigui a la presó “no és una condició sine qua non perquè se solucioni el conflicte”. “Si a mi em diuen que estant a la presó durant dos anys tindrem la independència [...], no m’ho penso, em quedo a la presó dos anys, que ja m’hi he mig adaptat”, va afirmar. I va afegir: “Oi que això no passarà? [...] Crec que puc fer més feina al carrer que dins de la presó”. L’exconsellera, això sí, va voler distingir entre la seva situació personal i les reivindicacions que l’independentisme està portant a la taula de diàleg amb el govern espanyol. “S’ha de demanar l’amnistia perquè si el que volem és que sigui un punt zero de començar a negociar, ha de ser una amnistia de tot”, va dir.

Bassa ha sigut la primera dels presos polítics que s’ha posicionat tan clarament a favor d’acceptar l’indult, una mesura de gràcia que pot atorgar el rei a proposta del ministeri de Justícia i després de la deliberació de tot el govern espanyol. Els pronunciaments de líders independentistes empresonats sobre aquest punt acostumen a ser totalment contraris a l’indult, ja que implicaria assumir la culpabilitat dels delictes pels quals han estat castigats. “L’indult se’l poden fotre per on els càpiga”, va arribar a dir l’octubre passat l’exvicepresident Oriol Junqueras en una entrevista a Nació Digital. També s’hi han oposat frontalment altres presos com el líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, o l’expresident de l’ANC i president de la Crida, Jordi Sànchez.

En el cas de Bassa, el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, va anunciar al gener que demanaria aquesta mesura de gràcia -la pot sol·licitar un tercer- per “deure moral”. L’exconsellera havia estat secretària general del sindicat a les comarques gironines.

stats