Política 30/07/2017

Batalla a cara descoberta entre Sánchez i Díaz a Sevilla per la plurinacionalitat

La 'baronesa', durant el congrés que l'ha tornat a coronar secretària general del PSOE andalús, demana al líder socialista que no la faci "escollir entre dues lleialtats": a Andalusia i a Ferraz

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Susana Díaz i Pedro Sánchez han arribat junts a la clausura del congrés ordinari del PSOE andalús, que ha començat amb una hora de retard. Abans s'han reunit amb el seu equip més pròxim. EFE

MadridLa paraula de la discòrdia no s'ha pronunciat ni un sol cop, però ha flotat en l'ambient durant una hora i mitja. Pedro Sánchez i Susana Díaz s'han tornat a veure les cares aquest diumenge per primer cop des del congrés federal del PSOE fa més d'un mes, d'on la presidenta andalusa va sortir amb llàgrimes als ulls. Aquest cop, l'escenari no podia ser més diferent: la clausura del congrés ordinari del socialisme andalús a Sevilla, que ha reelegit Díaz secretària general. I la paraula tabú no era altra que la que està portant a una nova rebel·lió dels 'barons': la defensa de la plurinacionalitat de l'Estat.

La 'baronesa' jugava a casa, i ha utilitzat totes les cartes que tenia. El seu nom ha ressonat tres vegades més fort que no pas els crits de "Pedro" que han fet un petit grup que s'ha desplaçat especialment fins al congrés per donar-li suport. No en va, en tot el procés només ha tingut 31 delegats 'sanchistes' i Díaz ha nomenat una executiva en què no hi ha cap home fidel al secretari general del PSOE. El missatge de Díaz era clar: transmetre que pot ser que hagi perdut les primàries, però que Andalusia continua sent el seu feu i que no permetrà que Sánchez li toqui ni una coma del seu full de ruta.

Vestida amb una camisa amb els colors d'Andalusia -el blanc i el verd- i acompanyada d'una enorme bandera també andalusa al darrere, Díaz ha fet una defensa aferrissada de la seva terra i de la lluita "històrica" per reivindicar els drets de la seva comunitat enfront de les nacionalitats històriques. Ha promès lleialtat a Sánchez, però només amb una condició, que no l'obligui a "dividir" i a deixar de "defensar la bandera de la igualtat" que ha creat prosperitat a la seva terra.

Lleialtat, però amb límits

"Estic convençuda que també tindràs aquesta lleialtat amb Andalusia. Només et demano com a secretari general del PSOE que mai em facis escollir entre les dues lleialtats, perquè soc la presidenta de tots els andalusos", ha advertit Díaz enmig d'un fort aplaudiment, mentre Sánchez, incòmode a primera fila, intentava mirar cap a una altra banda.

El líder socialista no ha volgut entrar en la confrontació directa, però també ha deixat anar missatges ocults. Primer, s'ha compromès a defensar la "igualtat i la fraternitat" de tots els espanyols, tal com va fer divendres amb el líder valencià, Ximo Puig, que ha optat per radicalitzar la via plurinacional per garantir-se més autonomia com a resposta als canvis a Ferraz. Però després ha deixat clar que la seva via per resoldre el conflicte territorial és la reforma federal de la Constitució i la defensa d'una "nació de nacions".

"Susana, tu i jo parlem el mateix idioma, el del PSOE, el de la igualtat i la fraternitat", ha dit a la presidenta andalusa, comprometent-se a donar-li tot el suport perquè sigui candidata a la reelecció en les eleccions del 2019. És a dir, deixant clar que no vol entrar a qüestionar el seu lideratge. Ara bé, i sempre sense mencionar la paraula plurinacionalitat, tot seguit ha defensat que el PSOE defensa la "idea d'Espanya invocada per Gregorio Peces Barba, Jordi Solé Tura, Carme Chacón i Anselmo Carretero, proposada per la Fundació Alonso Perales: l'Espanya, nació de nacions que reconeix i empara la diversitat dels seus territoris i assegura la igualtat econòmica i social de tots els seus ciutadans, visquin on visquin".

Crida a la "unitat" contra el PP

Díaz va decidir plegar veles just després de les primàries, però amb el congrés andalús ha demostrat que no cedirà ni un mil·límetre a Sánchez. Malgrat embolcallar-se amb la bandera -ahir a Sevilla no hi havia enlloc el distintiu color vermell socialista", assegura que "no són nacionalistes" i que les "persones estan per sobre dels territoris". Enfront al desafiament de la presidenta andalusa, el líder del PSOE va intentar ahir fer-se seu el discurs de Díaz i fer una crida a remar junts: "La dreta vol un PSOE desunit perquè un PSOE unit és imparable, així que fem un PSOE unit".

stats