ELECCIONS GALLEGUES
Política 23/10/2012

Beiras porta el BNG del clímax al precipici

L’èxit del veterà polític deixa el Bloc sense opcions per reconstruir l’estratègia frontista i els ressitua al 1989

Fernando Varela
1 min
El veterà líder del nacionalisme gallec, Xosé Manuel Beiras, després de conèixer els resultats electorals

Santiago de Compostel·la"Els millors resultats de Beiras sempre van coincidir amb els millors resultats del PP". El candidat del BNG, Francisco Jorquera, va reaccionar dilluns amb menyspreu davant l'espectacular resultat obtingut diumenge per qui durant anys fou el principal reclam electoral dels nacionalistes gallecs, Xosé Manuel Beiras, aliat ara amb la marca gallega d'Esquerra Unida i altres formacions com Equo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La coalició, anomenada Alternativa Galega de Esquerda, va obtenir més de 200.000 vots –un 14% del total–, el que li va permetre irrompre amb 9 diputats al parlament autonòmic, dos més dels que va assolir la seva antiga formació.

En el seu despit, Jorquera va passar deliberadament per alt el fet que "els millors resultats de Beiras" segueixen sent els millors resultats històrics del propi Bloc, de manera que la suposada inutilitat de l'èxit del referent més conegut del nacionalisme gallec seria també la del propi BNG. Sigui com sigui, Beiras haurà de posar a prova ara la solidesa de la seva coalició amb Esquerda Unida i trobar l'encaix entre independentisme i discurs social, mentre que el Bloc difícilment tornarà a aixecar cap després de quedar-se tan sols amb UPG –el partit comunista que va impulsar l'aliança àmplia del nacionalisme gallec el 1982– i un grapat d'independents.

Podeu llegir el reportatge a l'Ara Premium

stats