Política 10/02/2012

Els ajuntaments de Berga i Arenys de Munt acorden començar a treballar per la insubmissió fiscal

Són els primers municipis que aproven mocions d'aquest tipus després que una parella de Siurana anunciés que deixa de pagar impostos a l'Estat

Acn
2 min
Els regidors de la CUP a l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, Oriol Camps i Anna Maria Guijarro / ACN

BergaEls ajuntaments de Berga i Arenys de Munt (Maresme) han acordat començar a treballar per deixar de pagar impostos a l'Agència Tributària espanyola i fer-ho a la catalana. Els dos consistoris van celebrar un ple municipal aquest dijous al vespre on es va aprovar la proposta de demanar la liquidació d'impostos a l'administració catalana en comptes de l'espanyola, com es fa normalment. Es tracta dels dos primers municipis que aproven mocions d'aquest tipus després que una parella d'empresaris de Siurana anunciés que deixa de pagar impostos a l'Estat i engegués la campanya 'Diem prou!' per aglutinar suports. Berga i Arenys de Munt són els primers municipis que s'han postulat formalment a favor de la insubmissió fiscal. El primer partit a fer pública la proposta va ser la CUP, que ja l'any passat va impulsar una campanya per la insubmissió fiscal als ajuntaments perquè deixessin de pagar els diners reclamats per l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, aquest dijous a la nit, el ple de Berga va aprovar la proposta de la CUP amb els vots a favor de la CUP, CiU i el PSC, i els únics vots en contra del PP. A través d'aquest acord s'insta la Generalitat i l'Agència Tributària de Catalunya a establir un protocol d'actuació i efectuar els canvis normatius necessaris per tal de fer els pagaments dels impostos a Catalunya.

L'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya

En aquest sentit, sempre que sigui legalment possible l'Ajuntament de Berga ingressarà els diners de l'IRPF i de l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes de fer-ho a l'Agència Tributària espanyola.

A parer de la CUP, "és una certesa històrica que l'Estat espanyol ha sotmès el nostre país a un espoli fiscal permanent que n'ha penalitzat el desenvolupament econòmic i social". A més, assegura que "els diners dels catalans s'han fet servir com a arma política per perpetuar aquesta situació de forçada contribució a una mal anomenada solidaritat".

Campanya 'Diem prou!'

De la seva banda, també aquest dijous el ple municipal de l'Ajuntament d'Arenys de Munt va acordar donar suport a les iniciatives que el govern municipal, de la CUP, impulsi per liquidar tots els impostos a Catalunya. El ple va aprovar amb els vots a favor de la CUP, ERC i CiU una moció d'ERC que, a més, dóna suport a la campanya 'Diem prou!', així com a la tasca d'Òmnium Cultural en aquest sentit.

A més, el consistori proposarà a tots els ajuntaments de Catalunya, a través de l'Associació de Municipis per la Independència, que treballin també per liquidar els impostos a Catalunya. En aquesta línia, es demanarà als partits independentistes que promoguin la modificació de la legislació tributària per poder també recaptar els impostos de caràcter estatal.

stats