Política 06/07/2021

Borràs i Aragonès es conjuren perquè Govern i Parlament avancin plegats cap a la independència

La presidenta de la cambra recorda a Aragonès que "presideix un Parlament amb el 52% de vots independentistes"

2 min
Laura Borràs i Pere Aragonès en la reunió que han mantingut aquest dimarts al Palau de la Generalitat

BarcelonaAcabada la ronda de reunions amb tots els grups parlamentaris tret de Vox, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dimarts amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, al Palau de la Generalitat. La trobada, d'una hora aproximadament, ha servit perquè Aragonès li traslladés el resultat de les reunions amb els grups, però també per analitzar plegats la situació política i social que viu Catalunya. I en el terreny polític, Borràs ha explicat que s'han conjurat per coordinar l'acció de Govern amb la de la cambra per avançar cap a la independència.

"Li he recordat que presideixo un Parlament amb el 52% de vots independentistes i que tenim aquest mandat per assolir la plena llibertat del poble de Catalunya", ha explicat Borràs després de la reunió en una compareixença al Parlament. La presidenta de la cambra ha remarcat, a més, el "compromís" per dur a terme aquest mandat i també per "blindar" el Parlament de "qualsevol mena d'ingerència d'altres organismes". "Els únics límits han de ser el respecte a la voluntat expressada a les urnes i l'estricta obediència als principis democràtics essencials", ha subratllat.

Amb quines accions es materialitza el compromís? Segons la presidenta del Parlament, tot plegat passa per una coordinació entre l'acció del Parlament i la del Govern. Una connexió que Borràs assegura que ja existeix. L'exemple més clar, ha dit, és el decret llei que ha aprovat aquest dimarts l'executiu per fer front a les fiances del Tribunal de Comptes. "El Govern ha fet el que havia de fer, protegir els seus servidors públics, que van fer la feina d'acord amb el mandat democràtic de la Generalitat", ha argumentat. "La vinculació de les accions del Parlament i del Govern és tal, que es veu en la mesura que s'ha aprovat avui a l'executiu. La voluntat és reforçar i encaminar l'executiu i el legislatiu", ha defensat. Aquest decret llei, precisament, s'ha de convalidar al ple.

Borràs pretén que tota aquesta coordinació es reforci encara més de cara al pròxim període de sessions, per "planificar de manera conjunta la manera d'avançar plegats". De tota manera, no ha dit si abans de vacances al Parlament es votarà alguna iniciativa relacionada amb l'acord per l'amnistia i l'autodeterminació que defensa Pere Aragonès ni si s'ha avançat en aquest pacte. El president de la Generalitat encara no n'ha concretat els detalls, però pretén dedicar-hi esforços les pròximes setmanes.

Reunió amb els presidents dels grups parlamentaris

Complerts els cent primers dies de mandat, Borràs pretén reunir-se amb els presidents dels grups parlamentaris per traslladar-los el resultat de les trobades que ha mantingut amb entitats i agents socials al llarg dels últims mesos: "Em disposo a fer d'altaveu d'aquestes audiències i traslladar als grups les iniciatives que es podrien dur a terme per millorar la problemàtica que se m'ha explicat". La presidenta de la cambra ho ha dit justament en ple auge d'agressions homòfobes, un problema que pretén abordar en aquestes trobades, entre moltes altres qüestions.

stats