Política 28/03/2019

Borrell amenaça amb abandonar el plató d'una cadena alemanya davant les preguntes sobre el Procés

El govern espanyol defensa el ministre d'Exteriors argumentant que no "pot donar per bo que hi hagi presos polítics" a l'Estat

Ara
2 min

BarcelonaEl ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, va perdre ahir els papers i va abandonar el plató de la televisió alemanya DW News, molest per les preguntes que l'entrevistador –el prestigiós periodista britànic Tim Sebastian– li feia sobre el Procés. El periodista qüestionava la independència de la justícia espanyola o la presó preventiva dels líders independentistes presos. La tensió va esclatar quan l'entrevistador li va preguntar per què Espanya no abordava una reforma de la Constitució si un 70% dels espanyols n’era partidari, segons es desprenia de les dades del CIS.

El ministre va negar aquestes dades i va afirmar que eren falses. "Pareu. Esteu mentint", va afirmar abans d'exigir que s'aturés la gravació. "No puc continuar així", va reblar el ministre, que es va treure el micròfon de la corbata i va sortir del plató. Segons explica DW News, després de debatre amb els seus assessors el ministre va optar per tornar i acabar l'entrevista. El titular d'Exteriors va recuperar el fil de la pregunta i va respondre que els catalans no havien anat al Congrés amb una proposta com van fer els bascos en el passat.

Això sí, abans de finalitzar va deixar anar a l'entrevistador: "Podries fer millor les preguntes". I el periodista li va replicar: "No soc aquí per fer-li preguntes que li agradin". La cadena ha publicat l'entrevista sencera.

La Moncloa defensa Borrell

El govern espanyol ha sortit aquest dijous a defensar Borrell arran de la polèmica per l'entrevista. La vicepresidenta Carmen Calvo ha afirmat que Borrell com a ministre espanyol no pot "donar per bo fets o suposades veritats que no ho són". "No podem donar per bo que al nostre país hi hagi presos polítics i que algú és en una cel·la d’aïllament per idees, perquè no és veritat", ha dit Calvo.

No ha sigut l'única: altres ministres de l’executiu espanyol han desplegat un mateix argumentari per defensar Borrell, que serà candidat a les eleccions europees del 26 de maig, com ara la titular de Política Territorial i candidata per Barcelona el 28 d'abril, Meritxell Batet. Segons Batet, “el que passa en aquesta entrevista és que es posa en dubte el sistema constitucional i democràtic i el sistema de divisió de poders". "No podem permetre que es posi en qüestió que Espanya és una democràcia plena, que hi ha aquesta divisió de poders i el reconeixement de drets i llibertats amb tots els paràmetres que defineixen un estat de dret i democràtic".

stats