Política 21/07/2016

Borrell compara Junqueras i l'euròfob Farage: "Són com dues gotes d'aigua"

L'exministre del PSOE assegura que el Brexit serà una "vacuna" per a altres referèndums

Ara
2 min
Oriol Junqueras i Nigel Farage

BarcelonaL'exministre socialista Josep Borrell ha assegurat aquest dijous que el referèndum celebrat al Regne Unit sobre la permanència o sortida de la Unió Europea (UE) ha quedat "desqualificat" perquè no s'havien plantejat prèviament majories qualificades, ni quòrums, i perquè "s'ha demostrat" que molts arguments dels favorables a marxar no eren certs. En aquest sentit, Borrell ha comparat el vicepresident econòmic i president d'ERC, Oriol Junqueras, amb el líder del UKIP, Nigel Farage, partidari del 'leave' i que va dimitir dos dies després de la celebració del referèndum. Segons Borrell, tots dos "s'assemblen com dues gotes d'aigua" perquè "enganyen els seus conciutadans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borrell afirma que vivim en una "democràcia postfactual on els fets no importen", sinó que importa la percepció que ve donada per la "informació i la propaganda" que cadascú rep. "I el referèndum britànic va ser així", ha dit. Comparant-ho amb el que passa a Catalunya, Borrell ha dit que està "sorprès per la insistència irracional" de dir que si Catalunya s'independitza tot continuarà igual. "Si aconsegueixes que la gent et cregui, què importa que sigui veritat o no", ha continuat per reforçar la teoria de la democràcia postfactual, "sobretot si tens els mitjans i els altres no", ha afegit, en referència als mitjans de comunicació públics, que, segons ell, estan esbiaixats cap a l'independentisme.

L'expresident del Parlament Europeu ha afirmat que el Brexit no tindrà un efecte contagi fent que altres països vulguin marxar de la UE, sinó al contrari, "tindrà un efecte vacuna contra aquesta classe de dinàmiques, perquè la gent ha vist que les coses són com són i no com les explicaven". Per a Borrell, un error del referèndum britànic que l'ha desqualificat és que no hi ha majoria qualificada, i ho ha relacionat amb el fet que "a Catalunya es pot guanyar amb un 48%".

Segons Borrell, els partidaris del Brexit deien en campanya que sortir de la Unió Europea els suposaria 350 milions de lliures cada setmana disponibles per augmentar pensions. Un argument que Borrell ha recordat que el mateix Farage va haver d'admetre l'endemà del referèndum que era mentida. "Si Junqueras fos algun dia president de la República Catalana hauria de dir: ho sento, els 16.000 milions no estan enlloc", ha dit Borrell en referència a la quantificació que Junqueras fa del dèficit fiscal.

Borrell ha fet aquestes declaracions aquest dijous a la seu de Societat Civil Catalana, on ha participat en la presentació de l'acte que aquesta formació celebrarà a les set de la tarda amb el títol 'El separatisme en el mirall del Brexit', a l'Auditori de la Fundació Tàpies de Barcelona. En la presentació han intervingut el vicepresident de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll, i l'investigador per a Europa del Reial Institut Elcano, Ignacio Molina.

stats