Política 03/12/2018

Cs demana suport a PP i PSOE per liderar el govern andalús

El candidat a la Junta assegura que són "l'única força política del canvi que ha crescut"

Sònia Trujillo Morera
2 min
El candidat a la Junta d'Andalusia, Juan Marín, el president de Cs, Albert Rivera i la líder a Catalunya, Inés Arrimadas, després de conèixer els resultats de les eleccions andaluses

MadridEl secretari d'organització de Cs, José Manuel Villegas, ha asseverat que el govern d'Andalusia no el poden liderar "ni els partits dels ERE, ni els de la Gürtel", i ha afegit que només "Ciutadans i [Juan] Marín" poden liderar un nou govern del "canvi". Villegas, en roda de premsa, ha demanat al "PP i PSOE que no bloquegin les possibilitats d'un govern net i renovat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Villegas ha apel·lat a la "responsabilitat" dels dos partits i ha afirmat que, des de la seva formació, ho han sigut en diverses ocasions, "donant suport al PP perquè hi hagués govern" i donant suport al PSOE andalús perquè "no es bloquegés la situació política".

Villegas ha aprofitat l'avinentesa per carregar contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha assegurat que els resultats d'ahir són "la fi d'una etapa" del PSOE al govern autonòmic, però també "es va dir prou a Sánchez i al sanchisme".

En aquest mateix sentit, el líder de la formació, Albert Rivera, ha asseverat en un tuit que "els andalusos li han donat l'esquena a la seva aliança amb tots els que volen liquidar Espanya". I ha anticipat que, a parer seu, si segueix així, en poc temps, també ho faran la resta d'espanyols.

Marín demana suport a Díaz

El candidat de la formació taronja a la Junta d'Andalusia, Juan Marín, ha demanat també a la candidata socialista, Susana Díaz, que doni "suport" a un govern andalús liderat per Ciutadans perquè, després dels resultats dels comicis, està "legitimat" per presidir la comunitat autònoma.

"L'única força política del canvi que ha crescut és Ciutadans", ha dit Marín en una entrevista a Antena 3, i ha afegit que això "legitima" la formació per "liderar el canvi". A més, a parer seu, Díaz "ha obtingut els pitjors resultats del PSOE" en tota la democràcia.

"Díaz ha de ser una mica més humil, pensar què ha fet malament, i potser s'hauria de plantejar poder donar suport a un govern de Ciutadans", ha assegurat Marín, que ha recordat que "si el canvi avui és possible a Andalusia, és gràcies al fet que Ciutadans ha crescut, perquè el PP ha perdut 24 escons en els últims quatre anys".

Valls advoca per una gran aliança amb PP i PSOE

"El populisme d'extrema dreta ha emergit i això no és una bona notícia", ha lamentat el candidat de Cs a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, en una conferència a Madrid, en la qual també ha fet referència al "fracàs històric" del PSOE i s'ha mostrat sorprès de "l'entusiasme" del dirigent del PP, Pablo Casado, que va assegurar que els populars hauran de governar perquè el seu projecte s'ha vist "ratificat" a les urnes, tot i haver perdut vots i escons.

Així, en la mateixa línia que Ciutadans, Valls ha emplaçat al PSOE i el PP a deixar enrere les reticències a pactar entre ells, més pròpies d'un bipartidisme que "ja s'ha acabat". "Continuaran dividint-se o podrem sumar", s'ha preguntat l'exprimer ministre de França. També ha reclamat una "gran aliança entre el que va ser la socialdemocràcia i el que és el liberalisme polític, no només per contenir el populisme, sinó per crear il·lusió i optimisme" i ha remarcat "la necessitat de buscar l'estabilitat entre els grans partits constitucionalistes, sigui a Madrid, a Andalusia o a Barcelona.

stats