Eleccions a Madrid
Política 25/03/2021

La candidatura de Toni Cantó a Madrid quedarà en mans de la Junta Electoral

L'exdirigent de Cs no figura al cens però es pot acollir a una escletxa legal per ser elegit

3 min
L'exdirigent de Cs Toni Cantó, en una imatge d'arxiu

MadridLes eleccions sobrevingudes a la Comunitat de Madrid i el canvi de jaqueta en temps rècord de Toni Cantó presenten dificultats perquè l'exdirigent de Cs pugui concórrer ara al 4-M a la llista del PP, i tot apunta que serà la Junta Electoral qui ho haurà de decidir. Segons ha reconegut ell mateix aquest matí en una entrevista a Telecinco, va canviar el padró a Madrid "fa alguns dies", de manera que no figura encara al cens electoral. Les persones que poden exercir el sufragi actiu –votar– són les que siguin ciutadanes de la Comunitat de Madrid, tal com marca l'article 7 de l'Estatut d'Autonomia, que demana tenir un "veïnatge administratiu" amb qualsevol dels seus municipis i estar inscrit al cens, segons estableix l'article 2.2 de la llei electoral. Així, sembla clar que Cantó no podrà exercir el dret a vot, però hi ha una escletxa legal per al sufragi passiu –ser candidat– que podria permetre-li presentar-se a la llista d'Isabel Díaz Ayuso.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article 4.2 de la llei electoral de la Comunitat de Madrid diu: "Els que aspirin a ser proclamats candidats i no figurin a les llistes del cens electoral vigent, referit al territori de la Comunitat de Madrid, podran ser-ho sempre que amb la seva sol·licitud acreditin, de manera fefaent, que reuneixen totes les condicions exigides". El redactat és prou ambigu per oferir dubtes sobre els requisits. ¿Cal que demostrin que haurien d'haver estat incorporats al cens [es tanca dos mesos abans del decret de convocatòria] i que es va produir algun error? ¿O bé han d'acreditar que reuneixen les condicions per figurar-hi en el moment en què es presenten?

Fonts del PP subratllen que Cantó té un domicili a la capital espanyola i que ara ja hi està empadronat. Probablement, la decisió acabarà en mans de la Junta Electoral si algú presenta un recurs contra la llista del PP. Primer, però, cal registrar les candidatures. El termini comença aquest divendres i acaba el dimecres 31 de març. Aquest matí Cantó ha afirmat que integrar la candidatura "no és essencial", sinó que simplement vol contribuir amb l'opció encapçalada per Ayuso. La seva participació a la llista no està del tot tancada: ahir dimecres al vespre fonts de Génova van confirmar que l'exdiputat a les Corts Valencianes se sumaria a la candidatura com a independent, però l'entorn de la presidenta madrilenya no ho va confirmar.

Ayuso no s'ha pronunciat perquè està intentant "tancar el puzle", asseguren a l'ARA fonts del seu equip, que deixen clar que no és el mateix que Cantó s'ofereixi a ajudar des de fora que no pas que estigui disposat a entrar a l'Assemblea de Madrid. "S'obre un nou camí" i la fase d'elaboració de les llistes és "complicada", afegeixen. Tot indica que hi haurà un lloc per a Cantó, que segueix sent afiliat a Cs i aquest matí ha parlat en primera persona del plural sobre la formació taronja, a qui ha augurat que quedarà fora del Parlament autonòmic. "Faré una crida al vot útil", ha assegurat.

Tot i que un cop Cantó va dir que deixava l'escó i la direcció del partit diversos membres de la formació taronja ja donaven per fet que acabaria fent el salt al PP -encara que ell digués d'entrada que volia tornar al món de la interpretació-, la portaveu adjunta de Cs a les Corts Valencianes, Mamen Peris, ha afirmat aquest dijous que ella es va creure el seu relat: "Va dir que se n'anava i que trucaria a la seva representant per tornar al teatre; i a qui ha trucat és a la senyora Díaz Ayuso", ha criticat Peris. La portaveu taronja ha enviat un altre dard a Cantó, afirmant que podria ser nominat al "Goya a la millor interpretació i guió" després de sumar-se a la llista dels populars.

Aguado no anirà a la llista de Cs

Cantó va marxar de la direcció de Cs defensant que Ignacio Aguado, fins ara vicepresident del govern regional, no podia encapçalar la candidatura taronja. Les expectatives electorals han fet que Inés Arrimadas hagi optat pel portaveu al Congrés, Edmundo Bal, que va guanyar les primàries internes dilluns. Aguado va assegurar que ajudaria Bal durant la campanya, sense concretar si hi hauria un lloc per a ell, però fonts de la formació confirmen que finalment no concorrerà a les eleccions.

stats