Política 02/11/2017

Els advocats dels consellers denuncien irregularitats en el procediment que els envia a presó

L'advocat de Vila diu que el seu defensat dormirà a la presó com a mostra de "solidaritat", però no té alternativa

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Oriol Junqueras ha estat el primer en entrar a l'Audiència Nacional aquest dijous. EFE

MadridUna cascada d'irregularitats. Són les que han denunciat els tres advocats dels membres del Govern que aquest dijous han declarat a l'Audiència Nacional. Tant la defensa dels consellers d'ERC com la dels del PDECat i la de l'exconseller Santi Vila han denunciat que la jutge Carmen Lamela hagi protagonitzat una sèrie de fets procedimentals "insòlits" que haurien de comportar una "nul·litat flagrant" de la resolució que els envia a fins a sis presons diferents. "Aquesta resolució no compleix cap dels estàndards internacionals, i ho denunciarem", ha assenyalat en sortir de l'Audiència Nacional l'advocat dels membres d'ERC, Andreu Van den Eynde, que també porta la defensa de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres republicans de la mesa.

Canvi en l'ordre de les compareixences

Jaume Alonso Cuevillas, advocat del PDECat, ha qualificat de "greu" el fet que s'hagin alterat les compareixences i hagin començat les declaracions sense un dels advocats. "És una nul·litat flagrant", ha dit. Es tractava, en concret, de Van den Eynde, que era al Suprem pendent de demanar la suspensió de la citació de Forcadell i no ha pogut seguir tot el procés.

Una única vista per decidir les mesures cautelars per a tots els encausats

Cuevillas també ha qualificat "d'insòlit" que hi hagi hagut una sola compareixença de mesures cautelars. S'ha fet simultàniament per als deu encausats sense tenir en compte els casos especials de cadascun: fills petits, familiars amb dependència... "Presentarem el pertinent recurs, però opino que és immotivada i desorbitada la mesura cautelar de presó", ha assenyalat.

L'advocat d'ERC ha assegurat que marxen amb una "sensació molt trista" perquè "s'envia a la presó gent que només pot parlar de pau". "La resolució no té res a veure amb el que ha passat aquí. No se'ns ha donat cap raó, de tots els elements humanitaris que hem presentat. És una resolució que estava ja preparada, premeditada", ha afegit.

Poc temps per preparar la defensa

L'advocat de Santi Vila, Pau Molins, ha denunciat que només han tingut 2 hores per presentar l'estratègia de defensa tenint en compte que ahir era festiu.

Ha sigut la línia de defensa de tots els advocats per demanar la suspensió de les declaracions, com ha fet el Tribunal Suprem.

Sense risc de fuga

L'advocat del PDECat també ha assegurat que "no existia risc de fuga". "Un dels consellers ahir era a Brussel·les i ha vingut expressament i la llei permet que s'adoptin mesures menys oneroses. Una presó provisional estava injustificada i només vol silenciar l'alarma social que estem veient", ha conclòs.

Impossibilitat de pagar la fiança

En el cas de Santi Vila, el seu advocat ha censurat que no es deixi temps al seu client per pagar la fiança avui mateix. Tanmateix, ha assegurat que dormirà avui a la presó en "solidaritat" amb la resta de companys. Tampoc té cap altra alternativa, ja que fins demà no podrà fer l'ingrés dels diners, tal com estableix la resolució. Fonts jurídiques puntualitzen que ja ha traslladat la intenció de fer-ho de seguida per sortir del centre penitenciari d'Aranjuez, on l'han destinat.

stats