Política 19/08/2019

ERC arrabassa la presidència a JxCat del Consell Comarcal al Pallars Sobirà amb una moció de censura polèmica

Carles Isús, díscol de JxCat, serà el nou president de l'ens amb el suport dels republicans

Ara
2 min
El nou president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, a la dreta, durant la seva intervenció després d'aprovar-se la moció de censura contra Gerard Sabarich

BarcelonaTot i que al mes de juliol es va proclamar Gerard Sabarich, de Junts per Catalunya, com a president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, una moció de censura presentada per Fem Municipi-ERC ha tombat la designació i ha retornat Carles Isús a la presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text, aprovat aquest dilluns en una sessió extraordinària, ha comptat amb els nou vots a favor de Fem Municipi-ERC –la formació que va presentar la moció– i dos díscols de JxCat, que van abandonar el grup i que ara consten com a no adscrits. Entre ells hi consta el mateix Isús, que havia presidit l'ens supramunicipal surant l'anterior mandat de CiU. Llorenç Sánchez, alcalde de Vall de Cardós, va abandonar JxCat el 20 de juliol passat.

Així, els nou consellers de Fem Municipi-ERC i els dos membres que van abandonar el grup han apartat Sabarich, alcalde de Rialp, de la presidència amb onze vots a favor, ja que la majoria absoluta a l'ens se situa en les 10 paperetes. El conseller de JxCat ha criticat els dos díscols del seu grup per, ha assegurat, prioritzar "el poder pel poder", i els ha titllat de "trànsfugues".

Al seu torn, el flamant president comarcal ha explicat que les desavinences amb JxCat s'han produït arran del "poc respecte" que ha tingut l'equip de govern sortint amb el projecte que s'estava duent a terme en l'anterior legislatura.

Des de l'espai postconvergent, que compta amb sis representants al consell comarcal, el president del PDECat, David Bonvehí, ha manifestat el seu rebuig a la moció i ha insistit que amb Sabarich a la presidència es pretenia "treballar amb els agents econòmics socials i culturals" per, ha assegurat, "afrontar el repte del despoblament i l'envelliment del Pirineu". Uns objectius, ha lamentat Bonvehí, que no s'assoliran perquè "uns trànsfugues ocuparan el govern".

En una línia similar s'ha pronunciat el president sortint, que ha reflexionat que amb l'aprovació de la moció de censura en contra de la seva presidència "s'ha escrit la pitjor pàgina de la història política del Pallars Sobirà". "És un dia trist", ha lamentat, i ha afegit que es tracta d'una "mesura injusta i innecessària", ja que, ha retret, "no han passat ni cent dies per poder avaluar l'acció de govern".

Inestabilitat per a Som Poble

En qualsevol cas, el 2 d'agost passat el nou president comarcal presentava un escrit per abandonar el grup de Junts per Catalunya i es convertia en el candidat de la coalició entre Fem Municipi i ERC. Al seu torn, el canvi de nom en la presidència del Sobirà deixa en una situació d'inestabilitat la candidatura Som Poble, que havia establert un pacte amb JxCat en què s'avenien a donar suport a Sabarich a canvi de rebre els vots dels postconvergents a la investidura de Raimon Monterde a l'Ajuntament de Sort.

Mentre els candidats de JxCat i ERC, tot i que independent, protagonitzaven el ball de retrets, els dos consellers de Som Poble han preferit abstenir-se a la votació perquè "no volen entrar en cap guerra de partits", segons ha explicat el seu portaveu, Raimon Monterde.

stats