DRET A DECIDIR
Política 10/01/2014

Forcadell: "Si no aconseguim la independència la responsabilitat serà només nostra"

L'ANC ha presentat el full de ruta per al 2014 amb la consulta o la declaració unilateral com a objectius

Acn
3 min

BarcelonaHi hagi consulta o no, l'ANC s'ha fixat el 2014 com "l'any de la veritat", el de la independència de Catalunya. La presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, ha exclamat aquest divendres durant la presentació de la Via Catalana del 2014 que l'autodeterminació està exclusivament en les mans dels catalans: "Tots tenim la responsabilitat històrica d'aconseguir la independència. Si no ho aconseguim, no cal que demanem responsabilitats a ningú, ni al Govern, ni al Parlament, ni al govern espanyol. Si no ho aconseguim la responsabilitat serà només nostra". La internacionalització del procés, la configuració del futur estat i l'ampliació de la majoria social són les línies bàsiques que s'ha fixat l'ANC. Més de 400 persones s'han aplegat a l'Aula Magna de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona per seguir la presentació de la Via Catalana 2014. En aquesta ocasió no s'ha previst una cadena humana ni, de moment, una gran manifestació l'Onze de Setembre, sinó que les activitats de l'ANC tindran continuïtat durant tot l'any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cinc són els projectes que l'ANC engegarà aquest 2014 amb la consulta del 9 de novembre a l'horitzó. Aquest divendres s'han desgranat les línies bàsiques de tots ells. El més immediat comença aquest proper cap de setmana. Es tracta de la campanya 'Signa un vot per la independència', que formalment va començar el juny de l'any passat, però que els propers dissabte i diumenge viurà la primera recollida massiva de signatures a favor de la independència de Catalunya. Es desplegaran més de 400 punts de recollida arreu del territori català.

Aquestes signatures es basen en el dret de petició, un dret fonamental recollit per la Constitució i per l'Estatut. Es tracta de demanar al Parlament de Catalunya que convoqui un referèndum d'independència i que, en cas que no sigui possible per la prohibició de l'Estat, es declari la independència de forma unilateral d'acord amb el dret internacional. Qualsevol català, espanyol o ciutadà de la Unió Europea que tingui més de 16 anys pot signar aquest dret de petició. 3.000 apoderats de l'ANC es desplegaran pel territori entre les 10 i les 20 h de dissabte i les 10 i les 14 h de diumenge.

'De la desobediència a la sobirania' és un altre dels projectes que ha presentat l'ANC. Es basa en dues línies d'actuació: la primera consisteix a promocionar la "desconnexió progressiva" de l'estat espanyol, per exemple, a través de l'exercici de la sobirania fiscal (no pagar els impostos a la Hisenda espanyola). La segona línia és més reactiva. Exposa la necessitat de respondre a les accions "antidemocràtiques" que pugui fer servir l'Estat. L'ANC vol estar preparada per reaccionar amb mobilitzacions massives, "pacífiques i inclusives" a qualsevol decisió de l'Estat encaminada a impedir que els catalans exerceixin el seu dret a decidir.

Per la seva banda, 'Un sol poble' és una campanya per ampliar la majoria social a favor del doble sí a la independència. L'Assemblea es planteja fer arribar les raons per la independència als indecisos, fent especial èmfasi en aquells que viuen a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, on viu la major part de la població de Catalunya.

'El país que volem' pretén aglutinar totes les entitats socials del país i fer partícips tots els ciutadans per tal que aportin les seves reflexions sobre com volen que sigui la Catalunya independent. S'organitzarà una sèrie de debats temàtics que reuniran experts i ciutadans anònims per tal de definir el model de país que desitgen els catalans.

L'últim dels projectes és 'De Catalunya al món'. L'ANC s'ha marcat la fita d'internacionalitzar el procés polític per tal d'aconseguir suports que més endavant facilitin el reconeixement del nou estat català. El projecte passa per estendre la xarxa d'assemblees exteriors de l'ANC –actualment n'hi ha 20– i fer arribar als mitjans internacionals els punts de vista i les raons del procés d'autodeterminació de Catalunya. Aquestes assemblees adaptaran els missatges polítics a l'òptica de cada estat i es coordinaran amb altres entitats i institucions que actuen en àmbit internacional.

stats