Política 23/02/2013

Un càrrec d'Unió qüestiona el rumb del Govern

Francesc Gambús, secretari de formació d'UDC i director general de Relacions Exteriors de la Generalitat, insinua que CiU perd suports per fer excessiu èmfasi en la consulta

Roger Mateos
2 min
El director general de Relacions Exteriors, Francesc Gambús, defensa emfatitzar el discurs econòmic.

Barcelona"La ciutadania potser espera de CiU un altre tipus d'actitud i de comportament, a dues bandes, la nacional i la social". Amb aquesta reflexió, publicada al seu blog, el secretari de formació d'Unió i director general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Francesc Gambús, convidava ahir el Govern de CiU a replantejar-se les seves prioritats estratègiques per no seguir perdent suports entre la ciutadania.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu article, Gambús analitza l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, que preveu una nova davallada de CiU i un ascens d'ERC, en un context d'escàndols de corrupció en cadena que monopolitzen el debat públic, enmig de la persistent crisi econòmica. El fet que, segons el mateix sondeig, els catalans anteposin l'atur, la desafecció política i l'economia com a principals maldecaps el porta a advertir als seus: "Que el dret a decidir sigui una preocupació dels ciutadans no vol dir que sigui la preocupació dels ciutadans".

Malgrat deixar entreveure que ell mateix votaria a favor de la independència, Gambús ve a dir que CiU no ha d'imitar ERC -de qui la ciutadania "ja espera el que està oferint"- sinó que ha de combinar el seu discurs nacional amb missatges econòmics i socials. "¿I si el Govern no estigués sabent transmetre als ciutadans, a la nostra comunitat, que ens estem ocupant, i molt, de les tres qüestions que tant els angoixen?", es pregunta el dirigent democristià, en al·lusió a l'atur, la insatisfacció política i la crisi. També es pregunta si la davallada en les enquestes té a veure amb la percepció que el govern d'Artur Mas es dedica "massa" a la consulta sobiranista i no tant a la lluita anticrisi.

Mas viatja dilluns a Holanda

Precisament aquest dilluns Mas tindrà l'oportunitat de donar a conèixer la realitat política i econòmica catalana en la cimera de governants liberaldemòcrates europeus -la família política en què està enquadrada CDC- que se celebrarà a Amsterdam. Mas farà especial èmfasi en les polítiques d'austeritat i de creixement que a parer seu cal impulsar a Catalunya per sortir de l'atzucac econòmic en què està.

El viatge a Holanda serà el primer desplaçament oficial de Mas d'ençà de la seva reelecció com a president de la Generalitat. A la trobada hi assistiran, entre d'altres, els vicepresidents de la Comissió Europea, Olli Rehn i Neelie Kroes; el comissari de Comerç, Karel de Gucht; el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen; el president de l'Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa (ALDE), Graham Watson, i el líder de l'ALDE al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt. També hi seran el vice primer ministre britànic, Nick Clegg, i el viceministre d'Economia alemany, Philipp Röesler.

Mas té previst mantenir reunions bilaterals amb diversos dirigents europeus, unes trobades on podrà posar sobre la taula els seus plans per convocar una consulta d'autodeterminació a Catalunya en els pròxims anys, així com l'ofegament financer de la Generalitat a mans d'un estat espanyol que colla amb els límits de dèficit.

stats