CAS ITV
Política 11/01/2015

Oriol Pujol declara aquest dilluns com a imputat per presumptes delictes de suborn i falsedat documental

La jutge creu que va facilitar a un empresari "l'accés" a Mas i altres càrrecs

Europa Press
3 min
Oriol Pujol està citat a declarar com a imputat per tercera vegada, després de fer-ho dos cops per tràfic d’influències i suborn.

BarcelonaL'exdiputat de CiU al Parlament Oriol Pujol està citat a declarar aquest dilluns davant de la jutge com a imputat pels presumptes delictes de suborn i falsedat documental per presumptament haver cobrat d'un empresari amic suposadament per utilitzar la seva influència política en diverses operacions empresarials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Està citat a dos quarts d'una del migdia davant del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que investiga el cas ITV, just després que declarin Sergi Alsina, empresari i amic de Pujol, i la dona de l'exdiputat, Anna Vidal, tots tres com a imputats.

El fiscal Fernando Maldonado creu que van simular que Alsina va contractar la dona de Pujol per a tasques d'assessorament en operacions empresarials entre el 2010 i el 2012, però que en realitat qui cobrava era Pujol per la seva "inestimable" col·laboració i ús de la seva posició. Segons la tesi del fiscal, Oriol Pujol presumptament "va facilitar l'accés" al president de la Generalitat, Artur Mas, i a alts càrrecs de la conselleria del ram, entre d'altres.

El fiscal creu que els serveis que realment pagava Alsina eren presumptament els que prestava Oriol Pujol, "que utilitzava les seves múltiples influències polítiques en benefici propi i dels altres dos imputats". L'import total de les factures girades i cobrades per Vidal pels serveis aparentment contractats i no prestats l'any 2008, i del 2010 al 2012, ha estat de 499.060 euros, segons la fiscalia.

Les operacions que van contractar Alsina i en les quals presumptament van simular la participació de Vidal van ser, entre d'altres, la venda de la planta de Sharp a Sant Cugat del Vallès (Barcelona).

El que suposadament va dur a terme les gestions va ser Oriol Pujol: parlant amb els propietaris d'un dels interessats en la compra, facilitant l'accés al president de la Generalitat, el director de l'Agència Tributària Catalana i alts càrrecs de la conselleria, i ho va fer "coordinant trucades i actuacions amb l'imputat Sergi Alsina, o fins i tot fixant l'estratègia de comunicació de l'èxit de l'operació".

"Gràcies a la tasca fonamental de l'imputat Oriol Pujol, l'operació mercantil per a la qual va ser contractada l'empresa de l'imputat Sergi Alsina, va tenir l'èxit esperat", conclou el fiscal. Alsina també va ser contractat per crear un parc de proveïdors de Seat a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) i promoure una carpa en les instal·lacions de la firma a Martorell (Baix Llobregat); una vegada més, Vidal "es va limitar a aportar informació manuscrita amb apunts i referències, al marge de copiar l'elaborada per altres persones, que no té valor".

Va ser Oriol Pujol qui "va intervenir directament o indirectament davant de l'alcalde de Martorell per a la consecució dels fins perseguits": la requalificació de terrenys per a ús industrial a les proximitats de la planta i l'adjudicació amb concurs públic restringit de la carpa.

Yamaha i Sony

Segons el fiscal, en el cas de Yamaha –que va decidir traslladar el 2011 els seus actius– la societat va contractar Alsina, i la participació de Pujol també va beneficiar els acusats: va facilitar contactes amb alts càrrecs de la conselleria i el director de l'Agència Tributària Catalana.

Per altra banda, Sony havia decidit traslladar els seus actius, i per fer-ho va contractar també Alsina perquè l'ajudés a buscar un comprador. En aquesta operació, també va contactar, com a mínim, amb el director de l'Agència Tributària Catalana "a fi d'obtenir beneficis fiscals per a l'operació".

La titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, Silvia López Mejía, citarà en dies posteriors a declarar nou testimonis, entre els quals hi ha el president de la Diputació de Barcelona i alcalde de Martorell, Salvador Esteve; el president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc), Lluís Franco, i diversos empresaris.

stats