Parlament
Política 07/10/2014

C’s es disputa amb la CUP la presidència de la comissió d’investigació sobre el frau fiscal i el cas Pujol

ERC i ICV-EUiA es decanten perquè sigui la CUP qui lideri la comissió i el PSC creu que CiU i els republicans no tenen cap pressa per posar en marxa l'equip de treball

Ara
2 min

BarcelonaC's ha reclamat aquest dimarts la presidència de la comissió d'investigació sobre frau fiscal aprovada en l'anterior ple del Parlament per unanimitat. Aquesta comissió haurà d'investigar la corrupció política, el frau i l'evasió fiscal, i en concret el cas Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de C's, Carina Mejías, ha assegurat, en la roda de premsa habitual al Parlament, que d'aquesta manera es garantiria que comparegui "tot aquell que hagi estat implicat en la trama per espoliar els catalans". A parer seu, CiU i ERC no poden ocupar aquesta presidència perquè "no són imparcials" i la CUP "és còmplice" també de la "trama".

La CUP sol·licita junta de portaveus extraordinària

La CUP, per la seva banda, també ha sol·licitat la presidència per impulsar la comissió d'investigació en les "properes setmanes". És per això que ha demanat la convocatòria d'una junta de portaveus extraordinària per definir els terminis i l'abast d'aquesta comissió. Per aquesta presidència, que també reclama la formació de l'esquerra independentista, la CUP ha assegurat que no percebria cap retribució econòmica.

Aquestes peticions arriben després que la junta de portaveus s'hagi reunit aquest dimarts al matí de forma ordinària i cap partit hagi plantejat iniciar els tràmits per posar en marxa la comissió d'investigació.

ICV, ERC i CiU es decanten per la CUP

Al seu torn, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha afirmat que el seu grup ja ha entrat a registre qui seran els seus representants a la comissió, Marc Vidal i Joan Mena, i s'ha mullat per atorgar-li la presidència a la CUP. "Si seguim el criteri que s'ha seguit fins ara, és la CUP qui ha de presidir la comissió, ja que C's és qui es va decidir que presidís la comissió d'investigació sobre Spanair creada al juliol", ha reflexionat Camats.

Igualment, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'ha mostrat favorable a facilitar que la CUP presideixi aquesta comissió, ja que la considera una formació més vàlida per ordenar un grup de treball d'aquestes característiques. Si cal convocar una junta de portaveus extraordinària per realitzar aquest tràmit, a més, els republicans estarien disposats a donar-hi suport. Així mateix, el president de CiU al Parlament, Jordi Turull, també creu que –atenent a què fins ara no ha liderat cap comissió parlamentària– "és cert que ara li pertocaria a la CUP [presidir la comissió], no hi posarem cap inconvenient", i ha afirmat que "segur que qualsevol dels tres diputats de la CUP ho poden fer perfectament".

En tot cas, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, creu que la falta de celeritat a posar en marxa la comissió pot significar que "s'anticipa l'escenari de les eleccions anticipades". "I, per això, els partits amb més escons tenen menys interès a impulsar la comissió d'investigació", ha apuntat.

stats