Política 29/07/2016

Cascos, Acebes, Rato i Arenas declararan com a testimonis pel cas Gürtel

La vista oral començarà el 4 d'octubre i jutjarà la primera època de la trama

Efe
3 min
La jutge processa el PP per destruir proves i complica el camí a Rajoy

BarcelonaEl primer dia de Mariano Rajoy després que el rei li encarregués buscar els suports per a la investidura no està sent fàcil. A més del fiscal del Tribunal Suprem informant a favor que s'investigui l'exalcaldessa de València i senadora, Rita Barberá, ha transcendit que el vicesecretari d'assumptes territorials del PP, Javier Arenas, i els exdirigents del partit Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes i Rodrigo Rato hauran de declarar com a testimonis en el judici del cas Gürtel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha decidit la secció segona de l'Audiència Nacional, segons han informat a l'agència Efe fonts jurídiques. L'Audiència, que jutjarà la primera època d'aquesta trama de corrupció (1999-2005), ha acceptat totes les peticions recollides en un escrit de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, que per aquests fets s'enfronta a una petició del fiscal de 42 anys i mig de presó.

La notícia suposa un nou maldecap per a Mariano Rajoy, ja que la vista oral començarà el 4 d'octubre. Cal saber si aleshores ja s'ha resolt la investidura o si segueix la incertesa sobre el futur govern espanyol, i com pot afectar les opcions del PP l'obertura d'un judici que investiga el possible finançament irregular dels populars.

El tribunal ha accedit a la compareixença dels testimonis proposats per Bárcenas amb els vots favorables dels magistrats José Ricardo de Prada i Julio de Diego, i l'oposició d'Ángel Hurtado. La defensa de Bárcenas, que exerceix l'advocat Francisco Maroto, desgrana en el seu escrit els motius que el van portar a sol·licitar aquesta prova testifical com a "imprescindible".

Comissions i contractacions dubtoses

De Cascos n'assenyala que el seu nom surt en informes policials sobre una conversa en la qual es parla que Francisco Correa –presumpte capitost de Gürtel– hauria donat mil milions a ell i a Bárcenas procedents de comissions per adjudicacions en obres del ministeri de Foment quan Cascos n'estava al capdavant.

A més, en les anotacions intervingudes al presumpte comptable de la trama Gürtel, José Luis Izquierdo, "hi constaria un repartiment de fons entre diferents persones suposadament identificades amb inicials, que dóna lloc a diferents informes policials en què de forma implícita i explícita s'esmenta el senyor Álvarez Cascos amb relació a diferents operacions vinculades amb aquest procediment".

A Arenas l'advocat el reclama pel seu coneixement de "les funcions, relacions i responsabilitats" de Bárcenas en les dates dels fets i per haver dirigit com a secretari general el comitè de campanya a les eleccions municipals de l'any 2003 en què va ser contractada la UTE formada per l'agència McCaan-Rialgreen.

Aquesta adjudicació estaria entre els fets delictius dels quals s'acusa Bárcenas, i la seva defensa recorda que l'empresa Rialgreen també va ser contractada per a la campanya de les eleccions andaluses de l'any 2004, quan Arenas era president del PP a Andalusia.

D'Acebes, "de qui depenia el tresorer nacional i el gerent", l'advocat en vol el testimoni pel fet de "ple coneixedor" de l'operació de compravenda d'accions de Libertad Digital, investigada en aquesta causa.

Jaime Mayor Oreja també compareixerà

També compareixerà Jaime Mayor Oreja, de qui es reclama el testimoni perquè en els escrits d'acusació s'assegura que Bárcenas s'hauria lucrat amb el pagament de viatges que s'haurien abonat seguint les instruccions de l'exministre d'Interior i que van ser facturats al "grup del Partit Popular Europeu i per la Fundació d'Estudis Europeus", presidida per Mayor Oreja.

Sobre aquests mateixos fets, la Sala ha accedit també a la declaració testifical de Gerardo Galeote, eurodiputat i portaveu del Partit Popular al Parlament Europeu fins a l'any 2009, i que va ser vicepresident de la Fundació d'Estudis Europeus. La testifical de Rato la demana "com a coneixedor" de l'adjudicació de les campanyes electorals i per determinar si hi va haver tracte de favor a Correa.

stats