Política 30/03/2017

Gairebé el 75% dels catalans participarien en un referèndum unilateral, segons el CEO

Només el 20% ja han decidit que no votaran sota cap circumstància. El 43% votarien a favor de la independència i el 23% ho farien en contra

Aleix Moldes
3 min
Gairebé el 75% dels catalans participarien en un referèndum unilateral, segons el CEO

BarcelonaLa majoria dels catalans són partidaris de la convocatòria d'un referèndum d'independència. És una qüestió que es constata enquesta rere enquesta i que aquest dijous ha tornat a fer evident el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El 73,3% dels enquestats estan a favor del referèndum, la majoria, fins i tot si no és acordat amb l'Estat (50,3%). Un 23,3% només hi estarien a favor si hi hagués pacte amb el govern espanyol, i el 22,7% rebutgen el referèndum d'autodeterminació en tots els casos.

Jutjar les urnes

La principal novetat de l'enquesta és, però, el nivell de participació que podria registrar un referèndum unilateral. Malgrat que la meitat de la població no en sigui partidària, més del 75% dels enquestats estan disposats a anar a votar. D'aquests, el 43,3% ja han decidit que votaran a favor del 'sí' en cas de referèndum unilateral. Una xifra sensiblement superior a la dels que ja tenen decidit el 'no', que representen el 22,2% de les opcions. A més, el 6,2% votarien en blanc, l'1,7% ho farien nul. En total, un 73,4% dels enquestats afirmen que participarien en la consulta.

Que diguin que participarien no vol dir que efectivament participessin en la votació arribat el moment. El director del CEO, Jordi Argelaguet ha subratllat en la roda de premsa d'aquest dijous que la participació, especialment de les persones que no són partidàries de la independència, dependrà de les garanties que es donin per part de la Generalitat.

La infrarepresentació del 'no' està provocada per la negativa d'una part de la població a participar en el referèndum si no hi ha acord amb l'Estat: un 20,7% tenen previst abstenir-se i no anar a votar en cas que finalment el Govern posi les urnes al setembre. "Un dels problemes que té el camp del 'no' és que té la disjuntiva de mobilitzar-se o no, perquè si ho fa estaria legitimant l'opció del referèndum", ha assenyalat Argelaguet.

Un 48,5% en contra de la independència

La pregunta sobre el referèndum no és habitual en els estudis del CEO, però sí que ho és el posicionament dels enquestats sobre la independència. I en aquest cas el 'no' consolida el seu avantatge. Un 48,5% dels catalans no són partidaris de la independència, 2 punts més que el mes de desembre passat i, en canvi, els del 'sí' es mantenen estables al voltant del 44%, precisament un percentatge similar al que diu que votarien a favor de la independència en un referèndum.

Si hi ha més persones en contra que a favor de la independència, per què el resultat del referèndum podria beneficiar els partidaris del 'sí'? Segons Argelaguet, la divisió del 'no' entre els que anirien a votar per rebutjar la independència i els que preferirien quedar-se a casa explicaria aquest fenomen. De fet, el 'no' està partit per la meitat entre els que volen anar a votar i els que ho rebutgen. "Si la gent percep que el Govern pot convocar, organitzar i aplicar els resultats d'un referèndum, es mobilitzarà la gent que no vol la independència", ha destacat Argelaguet, que ha afegit que "els partidaris del 'sí' ja estan mobilitzats".

Els votants unionistes participarien en el referèndum unilateral

Entre els votants dels partits unionistes, la majoria són partidaris de participar en una votació, malgrat que no vulguin que el Govern la convoqui. Un 51% dels votants de Ciutadans anirien a votar a un referèndum unilateral per triar la papereta del 'no', un percentatge superior al 41% que diuen que optarien per abstenir-se. En el cas del PP encara és més evident: el 61% votarien 'no' i el 30% es quedarien a casa. Pel que fa al PSC, el 41% anirien a votar per optar pel 'no' i el 34% no participarien a la votació.

Argelaguet ha reiterat que la participació dels ciutadans que rebutgen la independència dependrà de la credibilitat del Govern a l'hora de fer efectius els resultats de la consulta. En la situació actual, però, la meitat de l'unionisme ja prefereix votar 'no' abans que abstenir-se, fet que afavoreix una àmplia victòria del 'sí'. Si el 20% dels unionistes no participen, el 'sí' es podria enfilar a prop del 60% del vot, amb un nivell de participació que superaria el 70%. Per la seva banda, descomptant els abstencionistes i els que no saben o no contesten, el 'no' arribaria al 30%. La resta seria vot blanc o vot nul.

Els comuns, dividits

Si a JxSí i la CUP el suport a la independència supera el 90%, per als votants dels comuns l'opció principal no està clara. Un 34% optarien per votar a favor de la independència en un referèndum unilateral i el 28% preferirien votar 'no'. El boicot a un referèndum no pactat no arriba al 20%, en el cas dels votants de Catalunya Sí que es Pot (18%). En tot cas, com passa amb els votants de tots els partits, també els dels comuns són clarament partidaris de participar en un referèndum unilateral.

stats