ELECCIONS 21-O
Política 08/10/2012

Catalunya accelera el debat basc sobre el dret a decidir

EH Bildu, el PP i el PSE aprofiten la via catalana per donar pressa al PNB, en un sentit o en l'altre

Joan Rusiñol
1 min
MIRANT-SE DE REÜLL 
 Ara el sobiranisme basc està molt pendent dels moviments de fons que hi ha a Catalunya i dels passos que es facin després del 25-N.

BilbaoEl PNB d'Iñigo Urkullu va començar la campanya electoral a la plaça Catalunya de Sant Sebastià. El PP d'Antonio Basagoiti fa servir un lema –"Si tu no hi vas, ells guanyen"– clavat al que va idear el PSC en els comicis espanyols del 2008. Més enllà de si són simples coincidències o no, en el nou País Basc sense ETA ni il·legalitzacions s'està més pendent que mai de com evoluciona la política catalana després de la manifestació de l'Onze de Setembre. La via sobiranista que s'ha obert ha trastocat el guió dels partits bascos i posarà sobre la taula, l'endemà de les eleccions del dia 21, el debat del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si com indiquen les enquestes el vencedor és el PNB, Urkullu haurà de moure fitxa abans del que hauria volgut. "A Catalunya el tema nacional apareix dos anys després d'haver començat la legislatura. El PNB pretenia fer el mateix i ara això [els canvis de fons a Catalunya] li resta marge de temps, accelera l'escenari basc", explica a l'ARA Alfredo Retortillo, professor de ciència política a la Universitat del País Basc.

Podeu llegir la crònica a l'Ara Premium

stats