Política 21/09/2012

"Catalunya és Espanya des de sempre": el reportatge de Telemadrid sobre la independència en 10 frases

Arcadi Espada, Francisco Caja o Mikel Buesa han opinat en un programa que pretenia demostrar que les "pretensions fictícies del nacionalisme" no encaixen amb una majoria de catalans, "profundament espanyola"

Ara
2 min

BarcelonaTelemadrid ha emès aquest divendres al vespre un reportatge dins el seu espai 'Dossier Telemadrid' titulat 'Cataluña: independientes de la realidad', en què s'explica que, darrere el "salt qualitatiu" que ha fet el nacionalisme, en realitat només hi ha la mala gestió del Govern –en paraules del periodista conductor–. Més enllà de la Catalunya fictícia, diu, la majoritària "és i ha estat profundament espanyola".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El reportatge inclou explicacions històriques –des dels Reis Catòlics fins a la guerra de Successió–, econòmiques –s'hi comparen les balances fiscals de Catalunya amb les de Madrid, segons el reportatge molt més perjudicades pel dèficit fiscal– i identitàries –s'hi diu que "la llengua catalana o les sardanes no entren en contradicció amb allò espanyol, sinó que en són l'essència".

S'hi afirma, també, que el discurs nacionalista s'ha imposat a la població a través del control del Govern del sistema educatiu i els mitjans de comunicació. Després de parlar de la inviabilitat d'un estat català i d'incògnites com què passaria amb els sindicats, la Conferència Episcopal o els Barça-Madrid, el reportatge conclou: "Espanya no és un conglomerat de coses, és una unitat molt profunda".

El reportatge comptava amb entrevistes a diversos acadèmics. En recollim 10 frases:

1. "Catalunya mai no ha estat un regne, formava part de la Corona d'Aragó" (Enrique de Diego)

2. "En situacions de desgràcia, tothom es comença a lamentar. No s'hi val a dir ara: 'Marxo del negoci'. Vostè ha estat en el negoci des de fa 500 anys" (Ramón Tamames)

3. "Catalunya no és un individu, no es pot separar de nosaltres" (José María Marco)

4. "Han fet un estat petitet, que és una patètica imitació de l'estat espanyol" (Arcadi Espada)

5. "Fan el discurs que feien les repúbliques riques de l'antiga Iugoslàvia" (Emilio de Diego)

6. "La independència suposarà una baixada del PIB català d'entre el 20 i el 25%" (Mikel Buesa)

7. "Convido a mirar els llibres de text que s'utilitzen a les escoles a Catalunya. S'hi explica que Catalunya és un país mediterrani, es pregunta si l'estat espanyol és mediterrani o no..." (Francisco Caja)

8. "Caldria celebrar eleccions generals, designar un nou govern que fes els canvis a la Constitució i que llavors es votés la resolució per fer un referèndum nacional [estatal]. Ningú no aconseguirà un acord així per a la separació de Catalunya ni de cap altra regió" (Ramón Tamames)

9. "Els catalans som gent meravellosa. Són els nacionalistes els que parlen en nom de Catalunya i determinen qui hi ha de viure i qui no. Els bons catalans i els mals catalans. A mi, per exemple, m'indiquen la sortida. Això és totalitarisme" (Francisco Caja)

10. "Catalunya és Espanya des de sempre" (Ramón Tamames)

stats