Política 10/05/2014

Cayo Lara: "Artur Mas forma part del bipartidisme de PP i PSOE"

IU aterra a Catalunya per reclamar un vot de càstig a l'herència de socialistes, populars i convergents

Marc Toro
3 min

Santa Coloma de GramenetEl coordinador federal d'Izquierda Unida (IU), Cayo Lara, ha avisat aquest dissabte que Artur Mas i CiU formen part del "bipartidisme de PP i PSOE". En un acte amb ICV-EUiA a Santa Coloma de Gramenet, Lara ha carregat contra l'herència del PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero i el PP de Mariano Rajoy, i ha explicat que el resultat d'aquestes ha estat, entre d'altres, més atur, més deute, casos de corrupció sense resoldre, més frau fiscal, més pobres i més desigualtat. Amb tot, ha deixat clar: "En aquesta herència també hi ha participat CiU. Artur Mas forma part d'aquest sistema i aquest bipartidisme".

El comunista ha lamentat que tan socialistes com populars vulguin celebrar un debat entre els seus candidats al 25-M, Elena Valenciano i Miguel Arias Cañete, per "demanar el vot per a ells dos i per a ningú més". "El bipartidisme que no es toqui, ens diuen". Una situació que ha assegurat que també interessa als mercats: "Han de mantenir el bressol del bipartidisme perquè els que garanteixen que cobraran el deute i els seus interessos són PP, PSOE i CiU".

"No sou el mateix, però feu el mateix que el PP"

Enfront d'això, Lara ha reclamat el vot per la candidatura de l'Esquerra Plural -que agrupa el seu partit, ICV-EUiA i Anova, entre d'altres-, com també ho ha fet el candidat d'IU al 25-M, Willy Meyer. “Heu estat a les places i els carrers, heu lluitat en contra dels ajustos i les retallades, heu estat a les marees, i ara ha arribat l’hora de la veritat”, ha arrencat Meyer, que ha assegurat que “totes aquestes lluites” estan a la seva candidatura. “Aquesta candidatura que s'oposa a la Comissió Europea, que és responsable de la crisi més gran d’Europa des dels anys 30”, ha afegit.

En la línia de Coya Lara, Meyer ha explicat que això també significa anar en contra de PP i PSOE. “Els dos van pactar la desregulació econòmica”, ha lamentat, per afirmar que “el mercat lliure fa els homes i les dones esclaus”. En aquest sentit, s’ha dirigit especialment als votants del PSOE per demanar-los al vot, perquè -ha dit- estan decepcionats amb el seu partit, que “ha governat amb la Comissió Europea”. També ha fet referència a la pàgina web que el PSOE ha estrenat sota el títol “No somos lo mismo”. “Nosaltres els diem: no sou el mateix, però feu el mateix”, ha afirmat abans de ser aplaudit. El candidat comunista ha conclòs que Europa és un projecte fracassat i que cal iniciar un procés constituent “per i per a la gent” i per posar l’economia al servei de l’ocupació.

Crida a la mobilització i la participació

Els dos líders espanyols han donat tot el seu suport al candidat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, que ha agraït la seva presència a Catalunya i que també s'ha sumat a les crítiques contra PP, PSOE i CIU en afirmar: "Han estat tres partits i un sol programa". "El candidat de CiU, Ramon Tremosa, ha votat totes les retallades [...], ha afegit el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, que ha estat especialment incisiu en la situació a Catalunya. Herrera destacat la importància de traslladar la força dels moviments socials i les reivindicacions contra les polítiques de la dreta a les urnes. També ha defensat aquesta idea el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, que ha considerat que aquest 25-M hi ha dos grans perills: "que la gent no vagi a votar" i que "tornem a votar pels mateixos de sempre".

stats