9-N ALTERNATIU
Política 22/10/2014

Els sindicats d'ensenyament demanen al Govern que clarifiqui el paper dels directors dels centres el 9-N

CCOO, FETE-UGT, USTEC i ASPEPC demanen al Govern que enviï per escrit les instruccions als directors de les escoles "per clarificar responsabilitats i evitar malentesos" i alerten d'algunes incerteses entorn la jornada de votació

Efe
3 min

BarcelonaEls sindicats del sector de l'educació han demanat a la conselleria d'Ensenyament de la Generalitat que enviï als directors de les escoles l'ordre per escrit que han d'obrir els col·legis el 9-N "per clarificar responsabilitats" i "dissipar dubtes i malentesos". En una carta enviada pels sindicats a la secretària general del departament, a la que ha tingut accés EFE, els sindicats qüestionen si els directors han de lliurar les claus del col·legi i la custòdia del centre a les persones que actuaran com voluntàries del procés participatiu del 9-N i avisen que les pòlisses d'assegurances dels col·legis no cobreixen els riscos en aquesta jornada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva carta, signada per CCOO, FETE-UGT, USTEC i ASPEPC, els sindicats informen a la conselleria que han rebut consultes de "molts directors i directores d'instituts públics de Catalunya en relació amb les instruccions rebudes verbalment en reunions convocades per les direccions dels serveis territorials durant la setmana passada amb motiu del procés participatiu anunciat per al 9-N". "Per clarificar les responsabilitats administratives inherents a la seva condició de directors i directores de centres públics, i amb la intenció de dissipar dubtes o malentesos, li demanem que confirmi per escrit dues de les instruccions donades en les reunions esmentades", sol·liciten els sindicats.

En concret demanen que les instruccions per escrit els especifiquin si els directors dels instituts públics "han d'obrir el centre del qual són responsables des de la tarda del 7 de novembre fins al dilluns 10 de novembre i han de donar les claus i la custòdia del centre a altres persones que actuen com a voluntàries en el procés participatiu".

També demanen que la instrucció escrita confirmi que el departament d'Ensenyament "ha procedit a ampliar el contracte d'assegurança del centre per cobrir els riscos que es puguin produir durant la jornada del procés participatiu" i que especifiqui "quins riscos queden coberts". Exigeixen igualment tenir per escrit la cobertura de "riscos i responsabilitats que es puguin generar d'accions de reclamació civil o penal de tercers".

La carta, amb data de dimarts, ha estat lliurada aquest dimecres al departament d'Ensenyament.

D'una altra banda, un informe jurídic sol·licitat pels sindicats d'ensenyament ha assenyalat que els directors "no tenen obligació de complir amb les ordres donades pel Departament quan aquestes no es troben cobertes per la legalitat". L'informe, que es basa en sentències que han assentat jurisprudència, també indica que "cap funcionari pot estar obligat a complir ordres que no formen part del seu comès ni funcions".

El mateix informe recorda al personal funcionari que voluntàriament participi en la gestió de la consulta que han de saber que "no tenen cap tipus de cobertura legal en una ordre o instrucció del Departament en la qual es puguin acollir en cas de ser imputats per les actuacions realitzades el dia 9-N". "Encara que actuïn com personal voluntari i no en la seva condició de funcionaris, el cert és que determinades actuacions han de ser realitzades forçosament per personal funcionari, com és obrir els centres públics i gestionar la votació amb el sistema informàtic públic", afegeix l'informe. "Això suposa –afegeix– que en la realització d'aquestes actuacions estan actuant com a personal funcionari, encara que es consideri la seva intervenció de forma voluntària perquè no serà retribuïda".

També indica que, en el cas dels funcionaris voluntaris, el 9-N "quedarà confús si s'estarà realitzant o no una activitat pública, en el sentit de funció pública o activitat administrativa impulsada pels poders públics", ja que és la pròpia administració "qui organitza i posa en marxa i utilitza tots els seus mitjans per a la realització de la finalitat".

stats