CAS ITV
Política 10/02/2013

CDC planeja l'endemà d'Oriol Pujol

Mas sospesa recuperar la figura del secretari general adjunt i un codi ètic amb un comitè d'experts

Oriol March
3 min
AL CÀRREC DES DEL MARÇ DEL 2012
 01. Oriol Pujol va comparar Espanya amb "aigües podrides" en el seu primer discurs com a secretari general de CDC. Va ser escollit al congrés que el partit va celebrar a Reus el març passat. 02. Josep Rull, secretari d'organització, podria assumir les funcions de Pujol si aquest fes un pas enrere en cas de ser imputat per les ITV.

BarcelonaEra el 25 de març del 2012 i Oriol Pujol, tot just entronitzat secretari general de CDC, afrontava el discurs més important de la seva carrera política. La línia més sonada de la seva intervenció va arribar quan va comparar Espanya amb "aigües podrides", i aquí és on va agrair a Artur Mas i al seu pare, Jordi Pujol, haver encetat la transició nacional. L'endemà detenien el seu amic Josep Tous, número 2 de la Diputació de Barcelona, per la seva presumpta implicació en una trama corrupta a l'entorn de la concessió d'estacions d'ITV. Des d'aleshores, la trajectòria de Pujol ha estat una espècie de viacrucis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva suposada vinculació amb el cas de les ITV, del qual -segons Hisenda- seria "col·laborador necessari", té tots els números d'acabar amb imputació per presumpte tràfic d'influències. Una situació que obre un ventall immens de preguntes a la seu barcelonina que CDC té al carrer Còrsega, i més ara que els casos de corrupció política sacsegen dia sí, dia també, l'opinió pública catalana i espanyola. ¿Haurà de deixar el càrrec? ¿Quedarà vacant la secretaria general? ¿Josep Rull, responsable d'organització, assumirà les seves funcions? ¿Pujol deixarà el lideratge del grup parlamentari de CiU?

"L'únic que és clar és que es descarta un congrés extraordinari per escollir nou secretari general", apunten fonts pròximes a Pujol. Els estatuts de CDC, aprovats a l'últim congrés, indiquen que una hipotètica vacant a la secretaria general només es pot cobrir per la via d'un conclave convocat expressament. La negació taxativa d'aquesta possibilitat fa pensar, doncs, que el càrrec orgànic del cap de files de CiU al Parlament no quedaria vacant encara que es retirés de la primera fila política.

Una solució viable

Les mateixes fonts apunten que hi ha la possibilitat que es recuperi la figura del secretari general adjunt -creada el 2008, en temps d'oposició, i ocupada primer per Felip Puig i després per Oriol Pujol quan CiU va recuperar la Generalitat- perquè porti el dia a dia del partit en cas d'imputació del dirigent nacionalista. Malgrat tot, aquesta figura no apareix als estatuts del partit. "La recuperació de la secretaria general adjunta es podria debatre i aprovar en el marc d'un consell nacional", asseguren des de la direcció convergent, que afronta un estat d'ànim difícil de gestionar. Al mal resultat de les eleccions catalanes s'hi afegeixen les últimes setmanes les informacions sobre la família Pujol i la imminent imputació del secretari general, que la Fiscalia Anticorrupció ja ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Els ànims convergents no passen precisament per un bon moment, però la direcció creu que el tàndem que han fet Pujol i Rull al capdavant de la maquinària del partit -que es mobilitzarà més que mai els pròxims mesos per ampliar la majoria social favorable a l'estat propi- ha satisfet plenament les expectatives de la militància. "La gent vol que l'Oriol segueixi", apunten fonts de la direcció. La bona valoració del tàndem i la feina de maquinària de Rull fan pensar en ell com un dels noms més ben situats per assumir les funcions de Pujol si decideix fer un "pas enrere per no fer nosa al procés català", fent servir les seves paraules.

La importància del secretari general -per càrrec i per cognom, un aspecte de notable importància- fa que la prudència dels membres de la direcció sobre aquest cas sigui màxima, segons admeten diverses fonts. De fet, l'assumpte és pràcticament tabú, i ni tan sols hi va haver intervencions sobre la hipotètica imputació, al comitè executiu nacional de dilluns passat. Això fa que no hi hagi cops de colze per rellevar Pujol, o si més no per assumir les seves funcions. "La doctrina és que la decisió final la prendrà el secretari general en persona, sempre d'acord amb Mas", asseguren al partit. Els quadres estan conjurats per tractar l'afer "amb extrema delicadesa". CDC és un partit amb molta disciplina orgànica i ningú es postula, almenys de moment, per assumir les responsabilitats de Pujol si fa un pas enrere.

Precisament aquesta disciplina orgànica convergent atorga un caràcter lògic a la presa de decisions del partit. Si el secretari general es veiés obligat a apartar-se, el més normal, a parer dels quadres, seria que assumís les seves funcions el seu número 2, Josep Rull. El partit té dos vicesecretaris generals, Francesc Homs i Lluís Corominas, però tots dos ja ocupen càrrecs institucionals. El primer és conseller, i el segon, vicepresident del Parlament.

Lluita contra la corrupció

La volada del cas ha fet que la direcció ultimi un codi ètic dirigit als seus càrrecs públics. Està previst que es formi un comitè d'experts extern que faci propostes, segons fonts de l'executiva. "No serà cosmètic i viatja en paral·lel a les propostes de regeneració que prepara el Govern", afegeixen. Si se segueix el calendari previst, aquest codi s'aprovarà al consell nacional que CDC celebrarà a finals de mes. Unes dates en què Pujol ja podria estar imputat.

stats