CANVI DE CICLE
Política 24/02/2015

CDC es refundarà passat el 27-S

La direcció s’inclina per celebrar a finals d’any el congrés que ha de renovar les estructures del partit

Oriol March
3 min
EL PARTIT I EL PROCÉS ALHORA 
 Artur Mas, a la foto en l’últim consell nacional del partit, ha gestionat situacions internes complicades, com la confessió de l’expresident Jordi Pujol i el relleu del seu fill, Oriol Pujol, imputat per les ITV i que en l’últim congrés va ser triat secretari general de CDC. Ara, amb Josep Rull al capdavant de CDC, vol refundar la formació mentre lidera el procés.

BarcelonaPoques hores abans que compareguessin al Parlament l’expresident Jordi Pujol, la seva dona i el seu fill gran, la direcció de Convergència es reunia a la seu del partit per enfilar la calendarització d’una refundació que, precisament, s’ha convertit en obligada després del to de la sessió d’ahir del fundador del partit i la seva família. En aquesta cita, segons fonts consultades per l’ARA, els dirigents es van inclinar per celebrar el congrés de refundació passades les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. “Molt probablement aquest conclave s’acabarà duent a terme a finals d’any”, assenyalen aquestes fonts. La idea, apunten els dirigents nacionalistes consultats, és “construir un nou partit de cara al nou país”, en referència a la possibilitat que Catalunya es converteixi en un estat independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la refundació no es materialitzarà a través d’un congrés abans de les plebiscitàries, els estrategs de Convergència asseguren que el partit arribarà “renovat” a les eleccions del setembre. El consell nacional del partit, que es reunirà el primer cap de setmana de març, acabarà de donar el vistiplau a un calendari que, molt probablement, inclourà “convencions i conferències polítiques” per dotar de contingut una renovació que es plasmarà definitivament en els mesos posteriors a les catalanes. Uns mesos que seran decisius per al partit, en funció de quin sigui el resultat de la candidatura d’Artur Mas, i també per al futur polític del país.

“Corrupció zero”

Fa unes setmanes, tal com va avançar l’ARA, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va ser l’encarregat de firmar un conveni amb Transparència Internacional per fer un pas endavant en un dels leitmotivs de la refundació: “Corrupció zero”. Al marge del cas Pujol, del qual la direcció es desentén en considerar que l’expresident i la seva família “segueixen una estratègia judicial pròpia”, el partit també es troba enmig del cas Palau de presumpte finançament il·legal, el judici del qual no trigarà a celebrar-se. L’objectiu de “corrupció zero”, verbalitzat per Rull en l’últim consell nacional, passa per “fer net” a les estructures i una “renovació profunda”.

La refundació també tindrà, segons les fonts consultades, un component eminentment polític a l’hora d’apostar “sense embuts” per la independència com a solució a l’encaix entre Catalunya i Espanya. En l’àmbit econòmic, la idea dels nacionalistes és “generar activitat” per reforçar l’estat del benestar. Convergència, tal com va quedar clar en els discursos públics i a porta tancada durant la convenció municipal celebrada aquest cap de setmana, té previst insistir en el discurs social camí de la doble cita electoral -maig i setembre- prevista aquest 2015. “De lliçons en polítiques socials, les justes”, defensava aquest dissabte Rull, mentre que Mas insistia que, mentre “els altres fan discursos”, CiU s’encarrega “dels fets”.

Un dels aspectes que genera debat dins de CDC és la possibilitat d’establir la celebració de primàries internes per escollir els càrrecs. Aquesta opció és damunt la taula i ja serà testada aquest cap de setmana en el congrés que la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), la branca juvenil del partit, celebra a Mataró. “No s’entendria que, en un moment en què tots els partits en fan i la ciutadania reclama obertura dels partits, no hi hagués primàries”, sostenen dirigents de CDC.

Relacions amb Unió

Un dels aspectes que planen en la refundació de Convergència és què passarà amb la federació de CiU. “El procés intern no implica Unió”, assenyalen els nacionalistes, de la mateixa manera que el partit de Mas no té intenció d’interferir en el debat intern que els democristians celebraran en els pròxims mesos per decidir què fan el 27-S i com es posicionen sobre la independència. Un debat que, com ja ha insinuat Ramon Espadaler, secretari general d’Unió, té números per celebrar-se després de les municipals.

stats