Política 27/09/2019

Els advocats de cinc dels CDR empresonats denuncien “irregularitats” des de Soto del Real

Els lletrats d'Alerta Solidària sospiten que hi ha hagut “pressions” cap als dos detinguts que van declarar

Acn
2 min
Els advocats que representen els CDR empresonats a Soto del Real, davant la presó

MadridEls advocats d’Alerta Solidària que porten cinc dels set membres dels CDR empresonats per terrorisme han denunciat aquest divendres “irregularitats” en el procediment que va culminar amb l’ordre del jutge Manuel García-Castellón d’ingressar-los a Soto del Real. A les portes de la presó –on han visitat per primera vegada els seus clients–, Eva Pous, Jordi Busquets, Montse Vinyets i David Aranda han apuntat a possibles “pressions” als dos detinguts que van declarar i que han optat per ser assistits per advocats d’ofici.

“El problema és la vulneració de drets que s’està produint al llarg de tot el dispositiu i en tot el procediment”, ha afirmat Pous en declaracions a l’ACN. Els advocats han explicat que aquest dijous van tenir coneixement de l’ordre del jutge d’ingrés a presó per la premsa abans que no pas per l’Audiència Nacional, i que se’ls va impedir també parlar amb els seus clients en aquell moment i abans que es fes efectiu el trasllat.

Ara per ara, han apuntat, tampoc s’han pogut comunicar amb els dos detinguts que van declarar davant la Guàrdia Civil i que han optat per ser assistits per advocats d’ofici. De fet, segons les defenses, aquest dijous l’Audiència va provar d’impedir que els advocats d’Alerta Solidària tinguessin contacte amb les defenses d’aquestes dues persones. Per aquest motiu, segons ha explicat Pous, estan “preocupats” davant “una situació estranya”. “Des del primer moment creiem que s’han produït irregularitats que ens fan sospitar que potser hi ha hagut alguna mena de pressions” sobre aquestes dues persones que “no han volgut anar amb advocat que no sigui d’ofici”.

Les defenses d’Alerta Solidària també es queixen de la impossibilitat de conèixer els fets que s’atribueixen als seus clients. “El problema és que el secret de sumari és només per la defensa –ha afirmat Pous–, mentre que la Fiscalia, la Guàrdia Civil i l’Audiència Nacional entenem que fan filtracions intencionades que no sabem si són certes o no”. Segons Pous, aquest dijous durant les declaracions les defenses van demanar “tenir accés a les parts indispensables del sumari per valorar si s’estan vulnerant els drets i els elements bàsics de la imputació”. “Però no se’ns va facilitar, fins al punt que la Fiscalia no va fer referència als motius pels quals demanava la mesura” de presó incondicional.

A més, segons Pous, la interlocutòria on el jutge ordena presó incondicional no aporta explicacions. “Hi ha una decisió i parlen d’uns motius que a la defensa no se’ls estan explicant”, ha denunciat i, per tant: “No coneixem els elements per atribuir aquests delictes ni els elements pels quals mantenen aquesta posició la Fiscalia i el jutge”.

stats