Protagonista Col·lateral
Política 24/09/2022

Celestino Corbacho: 40 anys a dalt d'uns cavallets de fira que han deixat de girar

Exalcalde de l'Hospitalet durant 14 anys, va presidir la Diputació, va ser ministre, diputat i regidor a Barcelona

2 min
Celestino Corbacho deixa  el PSC després  de 40 anys

BarcelonaVa ser en un dinar d'ara fa una dècada quan Celestino Corbacho va revelar a un company del PSC el secret per fer carrera: "La política és com uns cavallets de fira. De vegades et toca el porquet, de vegades el camió de bombers... Però l'important és ser-hi i anar girant". I no eren paraules buides: ell predicava i predicaria amb l'exemple. Al llarg dels últims 40 anys ha ocupat càrrecs orgànics i institucionals en la política municipal, la seva gran vocació, però també en la nacional i estatal. I quan la inèrcia semblava aturar-se va provar sort amb nous projectes polítics. Fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nascut a Valverde de Leganés (Extremadura) el 1949, el seu llegat està marcat pels 14 anys d'alcalde a l'Hospitalet de Llobregat, a cop de majories absolutes (1994-2008) i reformes urbanístiques. President de la Diputació de Barcelona des del 2004 i fins a deixar l'alcaldia, aquell any va fer el salt al ministeri de Treball del segon govern Zapatero. I l'experiència no va ser l'esperada: la xifra d'aturats es va doblar fins als 4,5 milions i dos anys després tornava a Catalunya amb el malnom de "ministre de l'atur".

La seva ascendència al PSC i al PSOE –on sempre es va sentir més còmode– li va permetre girar full com a diputat al Parlament, on s'estaria fins al 2015. I a partir de llavors l'estrella s'aniria apagant: el 2018 estripava el carnet socialista després de 46 anys de militància amb la sensació de no haver estat prou cuidat, i un any després buscava el consol a la llista de Manuel Valls a Barcelona.

Nova etapa a Cs

El retorn a la política local, però, no va ser reeixit i s'acabaria abraçant a Ciutadans, el seu bitllet per tornar a la Diputació. Per a la història quedarà la fotografia d'ell entregant la vara de la presidència a Núria Marín. La relació amb qui havia estat la seva delfina i successora a l'Hospitalet era tensa des de feia temps. I el perfil baix que va mantenir des de llavors era el preludi de l'adeu definitiu anunciat dimarts. Explica que ho havia promès a la seva dona, però els seus cavallets també havien deixat de girar.

stats