EL PAPER DE LA JUSTÍCIA
Política 09/01/2015

El CGPJ planteja expulsar Vidal de la carrera judicial

Laia Vicens
2 min
Santiago Vidal ha elaborat, amb un equip de juristes, un model de Constitució catalana.

BarcelonaLa carrera judicial del magistrat Santiago Vidal podria veure’s estroncada per haver defensat el procés sobiranista i pel fet de preparar la futura Constitució catalana. El 2 de gener el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va notificar a Vidal el plec de càrrecs amb les sancions a les quals s’enfronta. En l’escrit el promotor de l’acció disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Jesús Fonseca-Herrero, proposa tres sancions contra Vidal: la suspensió de sou i feina durant tres anys, el trasllat fora de Catalunya o l’expulsió de la carrera judicial. En concret, el magistrat català està acusat de dues infraccions “molt greus”, tipificades a la llei orgànica del poder judicial: “ignorància inexcusable” per incomplir la Constitució i “vulneració del deure d’observança del règim d’incompatibilitats”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonseca-Herrero va decidir obrir un expedient al jutge Vidal després de prendre-li declaració el 26 de maig de l’any passat. En aquesta compareixença Vidal va confirmar que estava elaborant l’esborrany de la Constitució catalana amb “un grup d’amics” per iniciativa pròpia i no perquè hagués rebut un encàrrec. Tot i que no va voler revelar el nom dels altres jutges i juristes per no comprometre’ls, ha transcendit que es tracta de quatre homes i sis dones. Tots ells estan preparant un esborrany de Constitució que havia de fer-se públic dimecres. Tanmateix, per raons “logístiques i de seguretat” de la pàgina web que permetrà que els ciutadans hi facin esmenes, la presentació pública del document s’ha endarrerit fins al 31 de gener, tal com va apuntar Vidal a l’ARA.

Un procés de sanció llarg

Segons fonts del CGPJ consultades per l’ARA, l’escrit que ha rebut Vidal ara és un pas intermedi en l’expedient obert contra el jutge. Ara Vidal té vuit dies hàbils per presentar-hi al·legacions. Paral·lelament, Fonseca-Herrero demanarà un informe al fiscal perquè digui si hi veu faltes. Quan rebi les al·legacions de Vidal i l’escrit de la Fiscalia podrà concloure l’expedient, i serà aleshores quan Fonseca-Herrero decidirà si arxiva el cas o estableix una sanció definitiva contra el jutge. Si l’arxiva, el fiscal o l’acusació particular -el sindicat ultradretà Manos Limpias- podrien recórrer a la comissió permanent del CGPJ i presentar una proposta de sanció. Si, en canvi, Fonseca-Herrero imposa una sanció, l’elevarà a la comissió disciplinària del CGPJ, que és qui l’haurà de resoldre. Ara bé, en cas que aquest òrgan sol·liciti l’expulsió de Vidal de la carrera judicial, s’hi haurà de pronunciar el ple del CGPJ. Sigui quina sigui la resolució final, Vidal podrà recórrer davant el Tribunal Suprem. El procés pot durar, com a màxim, sis mesos. El futur d’una de les cares més conegudes de la judicatura catalana se sabrà, com a molt tard, a principis d’abril.

stats