PARTITS
Política 12/06/2021

Chacón agafa les regnes del PDECat

Marc Solsona serà la seva mà dreta com a secretari adjunt i Genís Boadella secretari d'organització

3 min
Àngels Chacón, secretària general del PDECat, i Marc Solsona, secretari general adjunt

BarcelonaDesprés de quedar fora del Parlament amb uns 77.000 vots però mantenir encara representació al Congrés de Diputats, ajuntaments i diputacions, el Partit Demòcrata obre una nova etapa. Ho fa amb la candidata del partit el 14 de febrer, Àngels Chacón, com a secretària general, ja que aquest dissabte ha sigut confirmada per la militància. Chacón era l'única candidata, després que la cúpula anterior ho consensués internament. "Volem posicionar-nos de nou a les institucions i a la societat. Per això farem política sense complexos", ha dit la nova secretària general en el seu primer discurs al càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més de Chacón, el PDECat també ha renovat la resta de l'executiva, que tindrà vint membres. Marc Solsona, que fins ara era portaveu del partit, serà la mà dreta de Chacón com a secretari general adjunt, i Genís Boadella serà el secretari d'organització. David Bonvehí seguirà sent el president, però sense atribucions executives. Solsona i Bonvehí, que van ser dos dels protagonistes de la negociació amb JxCat que va acabar amb divorci, seguiran dins la direcció del partit, però no ho faran els altres dos dirigents que també van pilotar les converses: no hi seran ni el diputat a Madrid Ferran Bel i ni l'alcalde d'Igualada, Marc Castells. Sí que continuen altres membres de l'executiva, com l'alcalde de Gironella, David Font; Vanessa Farré; Lluís Font, i Montserrat Candini; i s'hi afegeixen nous fitxatges, com el diputat al Congrés Sergi Miquel, el politòleg Oriol Vidal-Barraquer, Carles Luz –alcalde de Gandesa– i el fins ara delegat del Govern a la vegueria del Penedès, Pere Regull. Com a representant de Convergents, el partit de Germà Gordó ara integrat en el PDECat, hi ha present a l'executiva nacional Teresa Pitarch.

"Obrim una nova etapa de reafirmació i de projecció, que serà molt més que una estratègia per a les pròximes eleccions municipals", ha insistit Àngels Chacón. "Realisme i ambició no són termes antagònics. També creiem en el respecte i el diàleg, no en l'absorció i l'anul·lació d'una de les parts", ha dit, a més d'exigir "respecte i reconeixement" per als matisos polítics i que es fugi del "purisme i la polarització".

La nova secretària general agafa la formació postconvergent en una situació delicada –es va gastar més de 600.000 euros en la campanya electoral i no té subvencions parlamentàries per tornar-los, a més d'altres deutes–. El PDECat ha d'aconseguir la viabilitat econòmica i aliar-se amb altres formacions polítiques per mantenir-se viu en les pròximes eleccions municipals. Des de fa setmanes hi ha converses informals amb el Partit Nacionalista de Catalunya –amb qui el Partit Demòcrata va descartar aliar-se el 14-F–, la Lliga Democràtica i Lliures, però no s'ha consolidat cap entesa. De fet, fonts del Partit Demòcrata no descarten encara parlar amb Junts per Catalunya de cara a les eleccions municipals, malgrat que tampoc s'hi van entendre per a les autonòmiques. Si el partit d'Àngels Chacón s'alia amb Junts allà on té alcaldies tindria opcions de mantenir-la. En cas que no, la situació es complicaria. Sigui com sigui, aquestes converses encara no han començat formalment i la idea de JxCat és, més que pactar amb el PDECat, intentar sumar els seus alcaldes a les seves files.

Pendent dels jutjats

Més enllà de l'estratègia política, el PDECat també haurà d'abordar la seva situació judicial. Està investigat com a "successor" de Convergència a l'Audiència Nacional en el cas 3% i l'Audiència de Barcelona ha de decidir pròximament si el considera continuador de CDC a l'hora d'assumir el decomís de 6,6 milions d'euros pel finançament irregular del partit fundat per Jordi Pujol. Una decisió que el tribunal, en el marc del cas Palau, també ha de decidir sobre Junts. Tant el partit de Chacón com el de Puigdemont neguen ser hereus jurídics de CDC i rebutgen així assumir les seves responsabilitats penals.

La decisió que prengui l'Audiència de Barcelona, però, serà determinant per al futur econòmic del PDECat.

stats