Política 06/08/2019

Chivite pren possessió com a presidenta de Navarra i destaca el "repte" de la convivència

Ábalos, present a l'acte, la defineix com a exemple de "centralitat"

Efe
1 min
Chivite pren possessió com a presidenta de Navarra i destaca el "repte" de la convivència

PamplonaLa socialista María Chivite ha pres aquest dimarts possessió com a presidenta de Navarra, en un acte institucional en el qual s'ha posat a disposició de Navarra, ha compromès el seu "respecte" a una comunitat "plural" i ha apuntat com a repte la convivència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La socialista liderarà un govern de coalició amb 13 conselleries, vuit de les quals seran del PSN, quatre de Geroa Bai i una de Podem, mentre que Izquierda-Ezkerra no ha volgut formar part de l'executiu i li donarà suport des de fora, en un hemicicle que tindrà Navarra Suma (UPN, PP i Ciutadans) a l'oposició i també EH Bildu, que es va abstenir per facilitar la investidura de Chivite i serà clau per tirar endavant majories parlamentàries. L'abstenció d'EH Bildu ha sigut el principal cavall de batalla dels últims dies del PP i Ciutadans contra les polítiques del PSOE de Sánchez, ja que ho consideren una "aliança" poc legítima per l'historial del partit i la no condemna del terrorisme.

Amb la seva promesa, Chivite s'ha convertit en la novena persona a ocupar la presidència de Navarra, després de Jaime Ignacio del Burgo (UCD), Juan Manuel Arza (UCD), Gabriel Urralburu (PSN), Juan Cruz Alli (UPN), Miguel Sanz (UPN), Yolanda Barcina (UPN) i Uxuer Barkos (Geroa Bai).

Des del faristol del Parlament foral, Chivite, de 41 anys, ha promès "respectar, mantenir i millorar" el règim foral de Navarra, "acatar la Constitució i les lleis" i complir amb les obligacions del càrrec.

A l'acte també hi ha assistit el ministre de Foment en funcions i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, que ha afirmat que Chivite juga "un paper de centralitat en la política navarresa" minuts abans de l'acte de possessió.

stats