Política 02/03/2016

Primera derrota de Junts pel Sí: el Parlament debatrà la gestió pública de l'ATLL

La CUP vota amb la resta de l'oposició a favor de tramitar una llei del PSC malgrat la cimera amb el grup que dóna suport al Govern

Oriol March / Gerard Pruna
2 min
Reunió de membres del Govern, JxSí i la CUP sobre l'ATLL

BarcelonaPrimera derrota de JxSí al Parlament aquesta legislatura. Malgrat els intents d'última hora per evitar-ho, la CUP ha votat amb la resta de l'oposició -i contra JxSí- perquè es tramiti una proposició de llei del PSC sobre la gestió d'Aigues Ter Llobregat (ATLL) que defensa que el Govern torni a gestionar directament els béns i instal·lacions de la xarxa d'ATLL que són de la seva titularitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llei, doncs, seguirà endavant malgrat l'oposició de JxSí, que, a través del diputat Marc Sanglas ha defensat que cal esperar a la resolució de l'expedient informatiu obert pel Govern sobre ATLL i a la sentència del Tribunal Suprem, ja que, segons ha argumentat, aplicar la proposició de llei proposada pels socialistes obligaria a indemnitzar l'empresa adjudicatària, mentre que en el cas que existeixi una sentència que invalidi la concessió no hi haurà dret a indemnització.

Sanglas ha explicat que indemnitzar Acciona podria suposar un cost d'uns 1.200 milions d'euros equivalent al pressupost de tot el departament d'Interior. Una xifra, però, que Jordi Terrades (PSC) ha posat en qüestió recordant que en l'anterior legislatura havia calculat en entre 296 i 326 milions d'euros el cost d'indemnitzar l'empresa adjudicatària.

Les explicacions de JxSí, però, no han convençut la CUP. El diputat Benet Salellas ha assegurat que l'esquerra independentista té "molt d'interès" que es tramiti aquesta llei. Tanmateix, el diputat independentista ha dedicat gran part de la seva intervenció a carregar contra el PSC, a qui ha acusat de "cinisme i hipocresia parlamentària" per demanar la gestió pública de l'aigua mentre que allà on governa fa el contrari.

La maniobra del PP

La votació ha estat marcada per una maniobra del PP, que en un primer moment va anunciar que presentaria esmena a la totalitat a la llei -fet que unit a l'esmena de JxSí evitava que la norma seguís endavant-, però que ahir va anunciar que la retirava. Un canvi de posició que buscava tensar les relacions entre JxSí i la CUP i que el diputat Santi Rodríguez ha justificat al·legant que els populars volen "debat" sobre la llei i "més transparència i millor fiscalització" sobre la gestió de l'ATLL.

Un moviment que ha obligat Junts pel Sí (JxSí) i la CUP a celebrar aquest matí una cimera ràpida al despatx del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament, per intentar acordar una posició comuna en relació amb la gestió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

En la reunió, que ha començat poc després de les 9.30 hores i s'ha prolongat fins a les deu, hora d'inici del ple, hi eren presents, d'una banda, el president Puigdemont, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, i la portaveu d'aquest grup, Marta Rovira.

Per part de la CUP, hi han anat la presidenta del grup parlamentari de l'esquerra anticapitalista, Mireia Boya, els diputats Benet Salellas i Gabriela Serra i el membre del secretariat nacional de la formació Xavi Generó.

stats