BARÒMETRE DEL CIS
Política 04/12/2013

Menys del 20% dels votants del PSOE donen suport a la reforma federal que proposa Rubalcaba

El CIS apunta que un 19,9% dels electors socialistes apujaria el sostre competencial i un 28,7% l'abaixaria, mentre que només un 8,4% dels votants d'IU-ICV reconeixeria el dret a l'autodeterminació

Roger Tugas
2 min
L'ESTAMPA DEL MOMENT DOLÇ 
 Després de mesos de màxima tensió, Rubalcaba i Navarro van exhibir ahir la sintonia pactada a la conferència del PSOE.

BarcelonaEl baròmetre del novembre del CIS posa de manifest que a Espanya creixen els partidaris d'un estat centralitzat sense autonomies. Davant d'aquesta onada recentralitzadora, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, proposen una reforma federal de la Constitució. Una opció, però, que no comparteixen els seus votants. Segons el mateix baròmetre, només un 16% dels electors socialistes de l'Estat són partidaris de dotar les comunitats de més autonomia, mentre que el 3,3% reclama reconèixer el dret a l'autodeterminació de territoris com Catalunya. Per tant, en global sols un 19,9% dels votants del PSOE són partidaris d'incrementar el sostre competencial de les comunitats, com pressuposa la reforma federal que defensa Rubalcaba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, hi ha molts més partidaris entre els socialistes de recentralitzar l'Estat que de descentralitzar-lo, ja que un 18,5% dels seus electors directament suprimiria les autonomies i un 10,2% en reduiria les competències. La majoria, però, mantindria l'actual organització territorial –un 41,2%–. Finalment, un 10,8% no sap o no contesta a aquesta pregunta en el sondeig del CIS. Malgrat la campanya federalista de Rubalcaba, els partidaris d'incrementar el grau d'autonomia de les comunitats pràcticament no han variat en l'últim any: han passat del 19,4% del novembre de 2012 a l'actual 19,9%.

Cayo Lara tampoc no convenç

Per altra banda, el líder d'IU, Cayo Lara, tampoc no convenç els seus electors. Malgrat reconèixer el dret a decidir dels catalans, només un 8,4% dels votants d'IU-ICV l'accepta, mentre que un 23,1% es limita a demanar un increment del sostre competencial de les autonomies. Per altra banda, fins i tot un 15,4% dels seus votants les suprimiria directament, un 13,3% en reduiria l'autonomia i, altre cop, la via preferida és mantenir l''statu quo', una opció que defensa el 31,5% dels votants d'IU-ICV.

stats