Política 26/09/2019

El PSOE lidera les enquestes del CIS amb un 34,2% en intenció de vot, 6 punts més que el 28-A

Els espanyols creuen que Sánchez es va esforçar més en formar govern

Germán Aranda
3 min
Sánchez arrenca campanya a Andalusia per atiar la por a un tripartit de dretes

MadridEl PSOE de Pedro Sánchez segueix sent la força preferida pels votants espanyols i aconseguiria un 34,2% en les eleccions generals del 10-N si se celebressin avui, sis punts més que els vots aconseguits el 28-A (28,68%), segons l'últim baròmetre del CIS, fet al setembre i publicat aquest dijous. L'enquesta compta amb una mostra de 6.000 entrevistes i es va tancar abans de la convocatòria electoral, el passat 18 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un estudi que encara no compta amb la candidatura d'Íñigo Errejón i Més País, confirmada aquest dimecres, el PP té un 17% d'intenció de vot (poc més que el 16,7% del 28-A) i Vox un 7,5%, tres punts per sota del 10,26% que va aconseguir a l'abril. Ciutadans té un 12,9% d'intenció de vot, una pèrdua de gairebé tres punts respecte al 15,86% de les últimes generals, i Podem un 11,2%, tres punts per sota del 14,31% que va aconseguir a l'abril, però als quals se'ls sumaria l'1% d'En Comú Podem i el 3,3% d'Esquerra Unida calculats per separat a l'enquesta.

L'enquesta és d'estimació de vot. La cuina que afina els resultats compta amb un nou mètode que el passat mes de juliol no es va fer servir, per la qual cosa les dades no es poden comparar amb les intencions de vot de l'últim estudi.

Sí que es poden comparar, en canvi, els càlculs fets a partir de la mitjana d'intenció de vot directe (és a dir, amb la resposta espontània i sense cuinar) i la simpatia que els entrevistats presenten amb cada partit. En aquest baròmetre, el PSOE cau més de dos punts, d'un 33,2% al juliol a un 30,5% actual, mentre que el PP es manté pràcticament en les mateixes xifres, de l'11,6 a l'11,8%. Ciutadans perd gairebé un punt i passa del 10,3 al 9,4%, i Unides Podem surt reforçat: del 5,8 al 7,1%.

A Catalunya, on l'enquesta no ha passat per la cuina i per tant només compta amb la resposta espontània, PSOE i Esquerra aconseguirien gairebé el mateix número de vots: un 19,3% anirien a la llista independentista i un 19,2 als socialistes. En Comú Podem superaria JxCat amb un 13,7% dels vots, per un 8,8% de la llista ara liderada al Congrés per Laura Borràs. Ciutadans aconseguiria un 4,8% dels vots i el PP un 3,5%, per un 1,2% de Vox.

Esforç per formar govern

L'estudi incorpora també una pregunta sobre qui creuen els ciutadans que es va esforçar més en formar govern durant les negociacions, Sánchez o Iglesias. Un 15,9% creu que va ser Sánchez, davant només un 10,3% que creu que va ser Iglesias i un 15,7% respon que "cap dels dos" va fer esforços per pactar.

L'enquesta arriba cinc mesos després des últims comicis, que no van donar com a resultat la formació d'un govern a causa de la impossibilitat del PSOE i Podem de posar-se d'acord. Durant la negociació, el partit de Pedro Sánchez va defensar un govern de cooperació i el de Pablo Iglesias, un de coalició. El líder d'Unides Podem va acceptar el veto al juliol, però l'oferta de coalició socialista no els va convèncer. Després, l'equip negociador del PSOE la va retirar.

El govern en funcions de Sánchez té una valoració força pitjor que al juliol, amb una caiguda del 20,1% a l'11,3% del percentatge d'enquestats que valoren com a "bona" la gestió, un creixement del 10,6 al 17,3% entre els que la consideren "molt dolenta" i del 21,9 al 29,4% entre els que creuen que està sent "dolenta".

En relació al juliol, la valoració dels líders polítics dels principals partits estatals ha variat poc. La mitjana de Sánchez ha caigut del 4,6 al 4,3 sobre una nota de 10 i la d'Albert Rivera, de Ciutadans, ha passat del 3,4 al 3,2, variació similar a la que presenta Pablo Iglesias, del 3,3 al 3,1 de nota mitjana, aquesta última idèntica a la que presenta el popular Pablo Casado, que ja l'obtenia a l'estudi del juliol.

Als enquestats se'ls ha preguntat també per la confiança que els inspira Pedro Sánchez. S'ha disparat 7 punts, del 28,5 al 35,1%, el percentatge dels que diuen que no els n'inspira cap, mentre que n'hi ha menys, només un 4%, que afirmen tenir-hi molta confiança (pel 5% del juliol), i cinc punts menys (20,2 per 25,1) que afirmen confiar-hi bastant.

L'atur segueix sent la preocupació líder dels ciutadans, amb un 36,2% de persones que el consideren el principal problema del país. La política es manté com la segona preocupació, amb un 3,2% de persones més que al juliol que ho consideren el principal problema d'Espanya. Un 21,7% creuen que és el problema més important de l'estat.

stats