Política 12/03/2014

CiU i ERC acorden ampliar l'aplicació del decret contra la pobresa energètica a tot l'any

PSC i ICV-EUiA demanen, a més, la condonació del deute de les factures que no puguin ser assumides per les famílies

S. González / A. Garcia Morera / M. Toro
3 min

BarcelonaGarantir un consum bàsic d'aigua, llum i gas ha estat una de les reivindicacions més transversals, això sí, amb matisos, del ple de la pobresa. En aquest sentit, CiU i ERC, que estan treballant per presentar conjuntament totes les propostes de resolució, han acordat una proposta perquè s'ampliï a tot l'any el període en què s'aplicarà el decret contra la pobresa energètica, ja que a hores d'ara permet una moratòria en el pagament per garantir el subministrament durant l'hivern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text insta el Govern a presentar en tres mesos un informe d'avaluació del decret actual –que avui el mateix president de la Generalitat ha anunciat que el govern espanyol volia portar al TC– i, a partir d'aquest informe, presentar abans del 31 de setembre un decret nou que ampliï el termini d'aplicació, simplifiqui substancialment els tràmits i "incorpori la possibilitat d'establir ajuts" per a les persones que no arribin a l'1,5 de renda de suficiència de Catalunya i no puguin fer front al deute.

A partir de la tramitació parlamentària de la iniciativa legislativa de la renda garantida de ciutadania, CiU i ERC també han acordat ordenar el conjunt de polítiques de prestacions socials de la Generalitat a través d'un òrgan únic gestor amb capacitat per una intervenció integral; és a dir, que pugui gestionar prestacions d'altres administracions. La proposta també inclou la creació d'un grup de treball amb la participació de tots els agents implicats perquè estudiï les propostes de rendes socials d'equitat i les seves possibilitats de finançament. Amb tot, els convergents i republicans es comprometen a garantir que les persones que es troben en una situació de pobresa tinguin dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els garanteixi els mínims d'una vida digna -en virtud de l'article 24.3 de l'Estatut d'Autonomia-.

En referència a l'actual programa de la renda mínima d'inserció, CiU i ERC es comprometen a fer efectiva la prestació a totes les persones que la tenen aprovada i que estan en llista d'espera, així com reduir els pagaments endarrerits per eliminar-los progressivament de cara al 2014.

Sobre la pobresa energètica, PSC i ICV-EUiA també presenten una proposta conjunta per demanar una nova legislació que condoni el deute per l'impagament de les factures d'aigua, llum i gas que no puguin ser assumides per les famílies, a més d'allargar durant tot l'any l'aplicabilitat de l'actual decret. Aquest fet implicaria, però, que el Govern hauria de destinar una partida pressupostària per fer front a aquest pagament a l'empresa subministradora. PSC i ICV-EUiA també demanen eliminar la reforma del PIRMI mentre no s'aprovi la renda garantida de ciutadania i fer front als pagaments pendents amb les entitats socials i la llei de dependència.

Garantir "el 100%" de les beques menjador

Els socialistes, a més, demanaran al Govern que assumeixi "el 100%" del cost del servei de menjador dels casos de nens que es trobin en situació de "pobresa extrema", que s'aprovi entre tots els partits una "estratègia nacional per a la lluita contra la pobresa infantil" i que s'asseguri "l'accés a la renda mínima d'inserció a totes les famílies vulnerables amb fills".

ICV-EUiA, per la seva banda, aposten també per la creació d'un grup de treball amb representants de tots els grups parlamentaris perquè, un cop "escoltades les demandes de les entitats i agents socials", proposi modificacions en els pressupostos de la Generalitat per prioritzar la lluita contra la pobresa.

Entres les deu propostes de resolució presentades per Ciutadans destaca un pla de xoc per garantir "una bona alimentació" als infants de Catalunya amb independència de la situació econòmica familiar. El partit que lidera Albert Rivera demana també crear un "sistema arbitral" que actuï en els casos de risc de desnonament i, en aquest sentit, que la Generalitat no pugui establir convenis de col·laboració amb entitats i bancs que no s'acullin a aquest arbitratge, a més de no permetre la seva participació en processos "de licitació de prestacions de serveis financers".

De les resolucions del PP, destaca la que proposa modificar els pressupostos d'aquest any 2014 per destinar 300 milions d'euros addicionals a la lluita contra la pobresa, amb exemples de les partides que es podrien retallar per obtenir aquests recursos. Els populars també volen que el PP insti al compliment de compromisos del Govern que fins ara no s'han materialitzat, el reconeixement del dret subjectiu a la renda mínima d'inserció. En relació a la pobresa energètica, igual que CiU i ERC, demanen que s'impedeixin els talls de subministraments durant tot l'any.

stats