ELECCIONS 20-D
Política 08/11/2015

Ciutadans proposa recentralitzar l’Estat des de la Constitució

Rivera aposta per suprimir el Senat i el CGPJ i obligar ajuntaments a fusionar-se si gasten massa

Dani Sánchez Ugart
4 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va presentar ahir la seva reforma constitucional en un multitudinari acte a Cadis.

MadridCiutadans va posar ahir sobre la taula la seva proposta de reforma de la Constitució. En un multitudinari acte a Cadis, bressol de La Pepa, la Constitució liberal del 1812, el partit va presentar la seva proposta de reforma de la carta magna espanyola, que passa per un blindatge de les competències estatals, una limitació de les autonòmiques, a més d’altres propostes estrella com la supressió del Senat o del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El partit d’Albert Rivera, que s’ha reivindicat durant la precampanya com a líder de la línia dura contra les aspiracions sobiranistes de Catalunya entre els candidat a la Moncloa, ha elaborat un document de 30 punts que posa negre sobre blanc l’agenda recentralitzadora del partit, al costat d’altres mesures que tenen a veure amb els drets socials i la participació ciutadana. Rivera va considerar que la seva proposta podia posar les bases per a una “segona Transició” i va afirmar que, tot i que poden “fer por a alguns”, les mesures que plantegen responen “a l’anhel dels espanyols”.

Recentralitzar

Autonomies vigilades i preeminència estatal

Ciutadans proposa elaborar una llista de competències exclusives de l’Estat i sotmetre les comunitats a “vigilància” en l’execució de competències legislatives estatals. També plantegen que, en aquells temes en què la competència sigui compartida, prevalgui “la legislació de l’Estat”. El partit també vol derogar l’article 150.2, que preveu la possibilitat que l’Estat cedeixi competències que li són exclusives a les comunitats: és a dir, un blindatge de les atribucions de l’Estat per assegurar que les autonomies no engreixin el seu poder en el futur. La formació fins i tot planteja la incorporació d’un article que doni a l’Estat capacitat per legislar per sobre de les competències de les comunitats “quan sigui necessari per garantir les condicions de vida equivalents a tot el territori nacional, el manteniment de la unitat jurídica i econòmica o la igualtat bàsica de tots els espanyols”.

També vol enumerar a la Constitució les 17 comunitats autònomes i les dues ciutats autònomes, per “fixar el mapa autonòmic de manera definitiva”. Això implica derogar l’article que preveu la possible incorporació de Navarra al País Basc.

Altres institucions

Fusió forçada d’ajuntaments i eliminació del Senat

El partit també proposa la supressió de les diputacions provincials i la fusió d’ajuntaments per “prestar serveis més sostenibles”. Aquesta fusió es farà per imposició de l’Estat en cas que no es compleixin les ràtios d’eficiència marcades per l’executiu central. El partit d’Albert Rivera proposa també l’eliminació del Senat i la creació d’un consell de presidents autonòmics, amb un vot ponderat en funció de la població de la seva comunitat. Tindria unes competències similars a les del Senat, i en cas de desacord sempre prevaldria la decisió del Congrés.

Poder executiu

Supressió del decret llei i limitació dels indults

Ciutadans proposa l’eliminació del decret llei i la creació d’una nova figura legislativa que permeti que el Congrés pugui aprovar lleis urgents en menys de 72 hores. A més, advoquen per la “limitació i despolitització” de l’indult perquè no sigui possible concedir-lo a condemnats per corrupció, per delictes contra l’administració pública o per violència de gènere.

Justícia

Supressió del CGPJ i reforma del sistema d’elecció de jutges

La proposta de reforma constitucional inclou la supressió del CGPJ i l’atribució de les seves competències al president del Tribunal Suprem, que seria escollit pel Congrés, amb el vot de dues terceres parts de la cambra. També plantegen una reforma del sistema d’elecció dels jutges per assegurar “l’absència de discrecionalitat” i que prevalguin els criteris de “mèrit i capacitat”.

Se suprimiria també la possibilitat que els Parlaments autonòmics proposin magistrats, i s’imposaria als jutges que entressin en política la impossibilitat que tornessin a treballar als jutjats durant dos anys després de sortir-ne. També proposen que es reformi la manera com es tria el fiscal general de l’Estat.

Tribunal Constitucional

Incompatibilitats i més agilitat de resposta

La formació taronja advoca per canviar les exigències als membres del Tribunal Constitucional -haurien de tenir 25 anys d’experiència- i el model de tria, a més de prohibir que hagin tingut càrrecs en partits durant els cinc anys anteriors al seu nomenament. El Tribunal haurà de pronunciar-se, com a màxim, en 90 dies quan els assumptes que tracti tinguin a veure amb la vulneració de drets fonamentals.

Llei electoral

Doble vot, per una llista i per un candidat, i facilitar les ILP

El partit vol reformar la llei de partits i també la llei electoral, en la línia de la llei alemanya: és a dir, cada elector tindria dos vots, un per una llista i un altre per un candidat. Rivera considera que l’actual llei “afavoreix el bipartidisme” i per això creu que cal derogar-la. El partit també vol reformar la iniciativa legislativa popular, reduint a 250.000 el nombre de signatures necessàries perquè tiri endavant (ara són mig milió). El partit proposa incloure el dret a la protecció de dades personals, la política d’igualtat i una nova secció de drets socials a la Constitució. A més, proposen que es limitin alguns drets als representants públics, com l’aforament. Finalment, volen que s’inclogui a la Constitució la pertinença a la Unió Europea.

Rajoy: “Els independentistes no trencaran res”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va dir ahir que els independentistes catalans “no trencaran res” ni aconseguiran “ni un sol dels seus objectius”. En un acte de les Noves Generacions del PP a Llorca, el líder popular va afirmar que l’Estat té “recursos” per frenar el “xantatge” dels sobiranistes, segons declaracions recollides per l’agència Efe.

El cap de l’executiu espanyol va afirmar que a Catalunya “s’està jugant” amb Espanya i va advertir que no ho acceptarà: “Tenim a favor la Constitució i la llei”. Rajoy va dir que davant del “desafiament” independentista els “demòcrates” respondran amb “determinació, amb fermesa, però també amb proporcionalitat”.

Rajoy va demanar el vot per al seu partit, que va qualificar de “seriós”, per aconseguir una majoria forta i que les forces opositores no s’aliïn en una majoria que els “impedeixi governar”.

stats