Política 21/06/2019

Ciutadans demana a la mesa frenar la tramitació d'una ILP per declarar la independència

Unitat per la Independència va registrar el 13 de juny la proposta per ratificar la DUI

Ara
2 min
Ciutadans demana a la mesa frenar la tramitació d'una ILP per declarar la independència

BarcelonaTornar a declarar la independència i constituir Catalunya com un estat independent i sobirà, democràtic i social. Aquests són els requisits que inclou la iniciativa legislativa popular (ILP) que l'associació Unitat per la Independència va registrar al Parlament de Catalunya el 13 de juny. Una ILP que ha topat amb la negativa del grup parlamentari de Ciutadans, que ja ha demanat no admetre a tràmit la proposta, ja que, ha considerat, "instrumentalitza" la institució per perpetrar "atacs" contra l'ordenament constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el text, l'entitat independentista planteja aprovar la DUI sota el nom "Proposició de llei d'aprovació de la declaració d'independència" i lamenta que l'estat espanyol hagi posat bastons a les rodes a "tota negociació" i hagi "violentat" el principi de democràcia. "L'organització i la celebració del referèndum ha comportat la suspensió de l'autogovern de Catalunya", apunta, "i l'aplicació 'de facto' de l'estat d'excepció", afegeix.

La proposta, el contingut de la qual va ser avançat pel digital 'El Món', exigeix impulsar un procés constituent i explicar a la comunitat internacional la fita de l'independentisme. També demana mostrar mà estesa en les negociacions amb l'estat espanyol. Alhora, el document insta la UE a intervenir davant les "violacions de drets civils i polítics" en curs i apel·la les organitzacions internacionals a reconèixer la República Catalana.

La mesa té quinze dies, fins al 5 de juliol, per valorar si admet a tràmit o no la iniciativa de l'entitat sobiranista i decidir si finalment dona la raó a la formació taronja.

Per argumentar la seva postura, Cs ha recordat que el Tribunal Constitucional (TC) havia indicat amb antelació que la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017 perseguia "cancel·lar en el territori de Catalunya la vigència de la Constitució i l'Estatut". Així mateix, la formació ha manifestat que l'òrgan judicial va emplaçar la mesa a paralitzar iniciatives parlamentàries que impliquessin ignorar els pronunciaments del Tribunal Suprem.

stats