Mas-Colell rep el suport d'economistes de renom internacional en el rebuig a la fiança del Tribunal de Comptes

El fill de l'exconseller denuncia que li confiscaran la casa, la pensió i el compte bancari

ARA
2 min
Andreu Mas-Colell, en una imatge d'arxiu

BarcelonaD'aquí dues setmanes, la casa, la pensió i el compte bancari de l'exconseller Andreu Mas-Colell podrien ser embargats pel Tribunal de Comptes arran de la investigació que té oberta per presumptes irregularitats en l'acció exterior del Govern entre els anys 2011 i 2017. Una investigació que la família de l'exconseller considera del tot injusta i que el seu fill, Alex Mas, ha decidit fer pública a través d'un fil de Twitter que ja ha rebut el suport de diversos economistes de renom internacional.

El prestigiós economista i professor de l'Escola John F. Kennedy de la Universitat de Harvard, Dani Rodrik, per exemple, ha qualificat el cas d'una "amenaça inquietant" i ha posat en valor la trajectòria professional de Mas-Colell, recordant que va interrompre la seva carrera acadèmica per dedicar-se al servei públic. També n'ha parlat el director de l'Independent Institute, Alexander Tabarrok, i l'Institut d'Investigació en Economia de la Universitat de Georgetown a través del seu compte oficial de Twitter, entre més. S'hi han afegit Michele Boldrin, professor a la Universitat de Ca Foscari de Venècia; Tim Kehoe, professor d'Economia a la Universitat americana de Minnesota; Manuel Arellano, professor al Centre d'Estudis Monetaris i Financers espanyol; i Ricardo Reis, professor a la London School of Economics, entre molts d'altres.

El fill de Mas-Colell, professor a la Universitat de Princeton, recorda que el seu pare no va tenir res a veure amb l'organització del referèndum i que feia "anys" que estava retirat. Denuncia que ara, sis anys després d'haver deixat de ser conseller de la Generalitat amb Artur Mas, un tribunal "polititzat", com descriu el Tribunal de Comptes, responsabilitza uns quants càrrecs del Govern el 2011 i el 2017 d'haver utilitzat una part dels fons destinats a l'acció exterior de la Generalitat a promocionar el Procés. Alex Mas ho nega i subratlla que en les més de 18.000 pàgines de l'informe no s'especifica quina implicació hi ha tingut Mas-Colell.

"No hi haurà judici. És simplement una multa que ha estat dictada. Els recursos poden trigar anys fins a arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, però el truc està en el fet que mentrestant l'acusat ha de posar la garantia per al total del que se li reclama", denuncia. A l'informe de la instrucció es van analitzar 416,8 milions d'euros de despesa, dels quals n'hi ha 15,8 sota sospita, que corresponen a l'activitat del Diplocat, però també s'hi sumen conferències, viatges i despeses a les delegacions del Govern que el Tribunal considera que poden haver sobrepassat les competències en acció exterior que té la Generalitat. Tots els investigats estan citats el 29 de juny a Madrid.

El Govern ha lamentat la decisió del Tribunal de Comptes contra l'exconseller i ha considerat que és una nova demostració que hi ha una causa general contra l'independentisme. En aquest sentit, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha insistit que el que cal és una "amnistia per a tots els represaliats" i abandonar la judicialització per "tornar a la política".

stats