DRET A DECIDIR
Política 04/02/2014

Xavier Sala i Martín a Durão Barroso: "Deixin de dibuixar les fronteres mitjançant la sang i facin-ho mitjançant els vots"

L'economista ha explicat a RAC1 i a Catalunya Ràdio la trobada que va mantenir a Davos amb el president de la Comissió Europea. "Li vaig preguntar a Barroso què pensava dir als catalans que tenen un passaport que acredita la seva ciutadania europea"

Ara
2 min
José Manuel Durao Barroso i Xavier Sala i Martín

BarcelonaL'economista català i professor de la Universitat de Colúmbia Xavier Sala i Martín i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, van mantenir un xoc dialèctic sobre l'autodeterminació de Catalunya en una reunió a Davos el 23 de gener. Ho ha explicat aquest dimarts el mateix Sala i Martín en declaracions a 'El món a RAC1' i a 'Els matins de Catalunya Ràdio', després que el diari 'El Mundo' ho publiqués aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'economista ha explicat que el tema del col·loqui era el 'Renaixament d'Europa', i que entre els ponents hi havia polítics, com Durão Barroso, empresaris, historiadors i economistes, com ell mateix. Durant el seu discurs, segons ha explicat Sala i Martín, el president de la Comissió Europea va lloar l'èxit d'una Unió Europea que ha sabut créixer i expandir-se, amb la incorporació recent de Croàcia.

En el seu torn, Sala i Martín va aprofitar per contrastar, justament, els casos de Croàcia i Sèrbia −a punt de ser admesa−, en què els processos d'independència s'han saldat amb conflictes bèl·lics, amb el cas de Catalunya, que proposa fer-ho a través d'un referèndum. "Em vaig dirigir al senyor Barroso dient que em semblava una inconsistència el seu propi discurs", ha explicat Sala i Martín, que va preguntar a Barroso si "aquesta era l'Europa del renaixement que ens estava venent". Segons l'economista, Barroso li va contestar que "la UE és una unió d'estats" i "qui forma part dels tractats és l'estat espanyol", de manera que si Catalunya marxa, quedarà automàticament fora de la UE.

En el seu dret a rèplica, Sala i Martín va recriminar a Barroso que "cada vegada que un país assumeix la independència a través de guerres, ho hem vist al llarg del segle XX, passen a formar part automàticament de les Nacions Unides". "Això no hauria de ser una excusa ni un motiu d'orgull, més aviat una vergonya per la humanitat", va dir Sala i Martín, que va afegir, segons ha explicat: "Seria hora que comencessin a deixar de dibuixar les fronteres mitjançant la sang i ho facin mitjançant els vots".

L'economista també va aprofitar per preguntar a Barroso què respondrà als catalans quan li preguntin per què els pren la ciutadania europea i la dóna als ciutadans dels Balcans: "La UE és una unió d'estats. Però darrere dels estats també hi ha ciutadans. Entre ells, set milions de catalans que tenen un passaport granat on hi posa 'Unió Europea'. Vostè els està dient que, si voten a favor de la independència, perdran aquesta ciutadania, ens la prendrà. Quan li preguntin per què els pren la ciutadania i els la dona als Balcans, vostè què els dirà, senyor Barroso? Vostè els haurà de dir que els expulsen perquè han tingut els nassos de votar. Està disposat a donar-los aquesta resposta? Està disposat a explicar-ho a la resta del món?", li va etzibar Sala i Martín, segons ha relatat.

L'economista ha explicat que, després de la discussió pública, ell i el president de la Comissió Europea van mantenir una xerrada privada el contingut de la qual ha assegurat que no revelaria.

stats