POLÍTICA
Política 15/04/2014

La Comissió replica que una Catalunya independent quedaria fora de la UE

No aclareix, però, quin procediment hauria de seguir un territori que ja ha estat part de la UE per reingressar-hi

Ara/efe
2 min

Brussel·lesLa Comissió replica que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió

La Comissió Europea (CE) ha reiterat avui que una eventual Catalunya independent quedaria fora dels tractats i seria considerada com un país tercer, i per tant fora de la Unió Europea ( UE ). "La posició de la Comissió en aquest assumpte és que la UE s'ha establert a través dels Tractats de la Unió, que s'apliquen a tots els estats membres: si una part d'un Estat membre deixa de ser part d'aquest territori perquè es converteix en independent, els tractats no s'apliquen més en aquest territori", ha dit el portaveu comunitari Alejandro Ulzurrun a aquest respecte.

Responia així a preguntes de la premsa sobre l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional, que rebutja la tesi que una Catalunya independent quedaria automàticament fora de la UE i que contempla com a escenari més probable que continuaria vinculada al bloc comunitari, per una qüestió de "lògica i pragmatisme".

El portaveu de la CE ha assegurat avui que "un nou Estat es convertiria , pel fet mateix de la seva independència , en un país tercer que fa a la Unió Europea i els tractats de la Unió no s'aplicarien des del mateix dia de la seva independència a aquest territori". No esclaria, però, quin procediment s'aplicaria a una eventual Catalunya independent per reingressar. Això és, segons el Consell Assessor per a la Transició Nacional, o bé per la via ràpida o bé com un país que mai ha estat integrant de la UE.

"Bno tenim nous elements per afegir"

Ulzurrun ha reiterat que la posició de la CE respecte al debat sobre la independència catalana "és coneguda, portem mesos repetint-la, i fins i tot anys. La nostra posició és ben coneguda i no tenim nous elements a afegir". De fet, ha recordat que el president de la Comissió Europea , José Manuel Durao Barroso, ja s'ha pronunciat en la mateixa línia.

Va afegir que l'Executiu comunitari "sempre ha dit que el paper de la CE no és expressar-se sobre qüestions que pertanyen a l'organització interna relacionada amb l'estructura constitucional dels Estats membres".

"La CE ja porta dient des de fa molt temps, i res ha canviat, que davant escenaris com la separació d'una part d'un Estat membre o la creació d'un nou Estat, no serà neutral pel que fa als Tractats de la Unió", ha afegit. Malgrat això, però, la Comissió manté que no es pronunciarà formalment fins que hi hagi una demanda d'un estat membre, que no s'ha produït.

stats