FINANCES PÚBLIQUES
Política 30/11/2013

Els comptes, pendents de la pregunta

Els pressupostos podrien aprovar-se al gener si CiU i ERC no pacten abans els detalls de la consulta

Roger Mateos / Roger Tugas
3 min
MOMENTS CLAU PER A L'ACORD D'ESTABILITAT DE CIU I ERC  Els actuals moments clau de la legislatura han despertat recels mutus entre CiU i ERC quan està a punt de fer un any del seu acord d'estabilitat. Els republicans, que ja van mostrar la seva indignació davant l'oposició del Govern a frenar el procés d'externalització de la publicitat de TV3, no veuen clares les intencions de CiU al voltant de la pregunta.

BarcelonaEl desembre serà el mes en què l'acord d'estabilitat de CiU i ERC passarà la prova del cotó fluix. És quan s'han de fer públiques la data i la pregunta de la consulta i quan s'aprovaran els primers pressupostos de la legislatura. I les negociacions en els dos àmbits avancen per separat però estan íntimament relacionades. CiU pretén tancar el debat de la consulta abans de l'últim ple previst per a aquest any -que començarà el 17 de desembre i en què està previst que es votin definitivament els comptes- i vol tenir garantit el suport d'ERC. Fonts nacionalistes expliquen que els republicans els han deixat entreveure que els dos àmbits avancen "en paral·lel" i "com un paquet". "Els vam garantir estabilitat, però per fer el procés", confirmen des d'ERC. Cap dels dos partits descarta que, si no s'ha pactat la consulta abans del 17, els pressupostos puguin caure de l'ordre del dia del ple i s'hagin de votar en un possible ple extraordinari el dia 27 o, si cal, esperar al gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cert és que les relacions entre CiU i ERC no passen pel millor moment i la federació explica que ha detectat "nervis i recels" dels seus socis arran del debat de la pregunta. El partit d'Oriol Junqueras està molest pel gir de CiU en l'elecció de la via per la qual s'ha de demanar permís per fer el referèndum al Congrés, l'acusa d'apartar-se d'un acord inicial forjat amb ERC i d'alinear-se amb ICV, cosa que ha provocat que la qüestió no s'aprovi en el ple de la setmana que ve. Els republicans, de fet, temen una pinça entre els ecosocialistes i Unió per ajornar la consulta, ja que "comparteixen l'horitzó del 2016", passades unes eleccions estatals que podrien dur el PSOE i IU a la Moncloa, segons comenta un dirigent d'ERC.

És per això que els republicans volen saber abans de votar els pressupostos "amb qui vol consensuar les coses el Govern". ERC no ha plantejat un ultimàtum a CiU per la consulta, però saben que els comptes són la principal forma de pressió que tenen i que ICV no els hi votarà mai. CiU ho sap i, per això, fonts de la federació afirmen que la intenció és tenir-ho tot lligat abans que els pressupostos es votin al ple que arrenca el 17 de desembre. No en va, els diputats d'ERC van apuntar en diverses ocasions en el seu debat a la totalitat que aquests pressupostos havien de ser els "últims comptes de la Catalunya autonòmica" i, per això, volen constatar que el procés s'encamina a preguntar per la independència.

Expectació pel 16 de desembre

Malgrat les diferències, els negociadors són optimistes. El secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, ha afirmat públicament que s'albira l'acord per a mitjans de desembre. ERC també ho espera i fonts del partit fins i tot s'atreveixen a apuntar a l'entrevista que Artur Mas oferirà a TV3, prevista per al 16 de desembre -just un dia abans del ple de pressupostos-, com una ocasió idònia per fer l'anunci.

Tanmateix, la negociació dels últims detalls dels pressupostos avança com si el calendari s'hagués de complir fil per randa. El debat és ara en la llei d'acompanyament, de la qual es poden presentar esmenes fins al 10 de desembre. ERC reclama concretar l'impost als envasos -o, en el seu defecte, a les begudes ensucrades- i el dels pisos buits, i rebutja la taxa a internet que proposa CiU.

Mainat, Màrius Serra i Puigcorbé, a l'acte d'ERC

ERC espera omplir l'auditori del Fòrum amb unes 4.000 persones en l'acte que farà el 14 de desembre en suport a la consulta. Per això, ultima el cartell amb la participació de l'empresari Josep M. Mainat, l'actor Juanjo Puigcorbé, els escriptors Màrius Serra i Empar Moliner i la cuinera Ada Parellada, entre d'altres. Els republicans volen fer de l'esdeveniment més un acte de país que no de partit.

stats