Política 06/07/2019

Condemnen a pagar 270 euros a un encaputxat que despenjava estelades a Verges per haver agredit un veí

L'home haurà de pagar 245 euros més a la víctima en concepte de responsabilitat civil subsidiària

Acn
2 min
Tuit d'@ignasisabater

VergesUna multa de 270 euros per un delicte de lesions lleus, i 245 més a la víctima en concepte de responsabilitat civil subsidiària. És el que haurà de pagar un home encaputxat que va agredir un veí de Verges (Baix Empordà) quan intentava gravar-lo retirant llaços grocs i estelades. Així ho ha ordenat el jutjat de primera instància de la Bisbal d'Empordà. Els fets van passar el 31 de juliol del 2018 quan un grup de persones van anar al municipi a retirar símbols independentistes i en favor dels presos polítics. Quan es van adonar de la presència d'aquest grup, uns veïns van anar a recriminar-los l'acció i un d'ells va gravar com despenjaven les banderes i llaços amb el mòbil. Aleshores el condemnat va clavar un cop al veí per evitar que continués gravant i posteriorment el va agredir amb una escala al cap i l'esquena.

La sentència prova que el condemnat va donar primer un cop al veí amb la voluntat d'evitar que gravés com despenjava estelades i llaços grocs. De fet, el cop li va provocar una lesió en un dit. Després, exposa la jutge, el manifestant va agredir de manera intencionada l'home amb l'escala que feia servir per despenjar els símbols independentistes dels fanals. El text deixa clar que el condemnat tenia "un clar ànim de menyscabar la integritat física" del denunciant.

La jutge, doncs, no es creu les explicacions que va donar l'acusat, que reconeixia que portava l'escala i que va colpejar la víctima per evitar que el gravés. Amb tot, va assegurar que l'escala va caure de manera accidental i que no tenia cap intenció de fer-li mal.

En canvi, sí que dona per bona la versió del denunciant i d'un testimoni que va corroborar el que va dir la víctima. En aquest sentit, la jutge assenyala que els arguments de tots dos són "coherents i constants en el temps". Per arribar a aquesta conclusió la ponent de la sentència es basa en dues consideracions: d'una banda, l'informe mèdic que veu "perfectament compatibles amb la mecànica dels fets"; i, d'una altra, també argumenta que en les imatges que es van aportar al judici es percebia com el condemnat llançava intencionadament l'escala cap a la víctima quan era a terra recollint el mòbil. "En aquest sentit, no resulta creïble la versió de l'acusat que explica que l'escala va caure de manera accidental sobre el denunciant", concreta la resolució judicial.

Finalment, la jutge assenyala en l'escrit que "no hi va haver cap tipus de provocació" que justifiqués l'agressió del condemnat, perquè en el moment que va tirar l'escala contra el veí ell recollia el telèfon de terra que li havia caigut arran del cop anterior.

La resolució absol l'acusat del delicte lleu d'amenaces, al qual també s'enfrontava.

stats